U Jajincima komemorativna svečanost u spomen na žrtve Drugog svetskog rata

Izvor: Večernje novosti, 04.Okt.2015, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jajincima komemorativna svečanost u spomen na žrtve Drugog svetskog rata

Državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih u Drugom svetskom ratu biće održana danas u Jajincima kraj Beograda. Komemoraciju, koja će biti održana uz najviše državne i vojne počasti predvodiće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najavio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova. Po svom značaju, državna komemorativna svečanost na strelištu u Jajincima predstavljaće najveće okupljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << takve vrste u Srbiji u ovoj godini, a Vlada Srbije pozvala je građane da se u dostojanstvenom miru priključe komemorativnom okupljanju u Jajincima. Poštu stradalima odaće i predstavnici diplomatskog kora, udruženja građana, SUBNORA i drugi, a u ime Vlade Srbije venac će položiti ministar odbrane Bratislav Gašić. Okupljenima će se obratiti predsednik Srbije, kao i preživeli iz ustaškog logora, predsednik Udruženja Jasenovac Milinko Čekić. Državna komemoracija na strelištu u Jajincima nije samo događaj koji za cilj ima očuvanje dostojanstvenog sećanja na sve nevino postradale tokom Drugog svetskog rata, "već i istinska prilika da se sa najvećeg mesta stradanja u državi pošalje jedinstvena poruka privrženosti antifašizmu, nenasilju, razumevanju, toleranciji i saradnji". Državnoj ceremoniji prisustvovaće potpredsednik Skupštine Srbije, Veroljub Arsić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, predstavnici Grada Beograda. Uz diplomatske i vojno-diplomatske predstavnike više od četrdeset država, najavljeno je prisustvo i predstavnika Nacionalnog saveta Roma, Saveza jevrejskih opština, veliki broj ratnih veterana, potomaka stradalih.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Istrajni u borbi za prosperitetnu Srbiju i mir

Izvor: Večernje novosti, 04.Okt.2015

Predsednik Republike Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija na dobar način učestvuje u evropskim i svetskim zbivanjima, a da je zbog onih dobrih ljudi koji su obeležili prošlost neophodna istrajnost u borbi za prosperitetnu državu, kao mestu trajnog mira. Nikolić je dodao da je borba...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.