Svečano obeležen Dan Garde Vojske Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2016, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano obeležen Dan Garde Vojske Srbije

Dan garde i 186 godina od njenog osnivanja svečano je danas obeleženo u kasarni "Dedinje", a predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić istakao je u obraćanju tim povodom da su svojim dosadašnjim radom i izuzetnim zalaganjem pripadnici Garde Vojske Srbije zaslužili divljenje i poverenje svih građana naše zemlje.

Predsednik je rekao oni, koji danas čine tu elitnu plavu jedinicu, čuvaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nasleđe o kome govore odličja kojima vam se država i narod zahvaljuju za sve što ste činili i činite.

"Uveren sam da ćete i u narednom periodu, kao pripadnici Garde, odgovorno izvršavati sve svoje zadatke koji su od vitalnog značaja za sistem odbrane zemlje, uz dalje unapređenje sistema komandovanja na svim nivoima. Nastavite da dajete svoj vidljiv doprinos jačanju ugleda Vojske Srbije.

Sadašnja Garda nastala je 30. novembra 2006. godine preformiranjem Gardijske brigade u Gardu. Garda je jedinica Vojske Srbije, ranga brigade, neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije.

Namenjena je za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane i za vojne počasti najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima, dok za potrebe Ministarstva odbrane i Generalštaba obavlja poslove iz delokruga rada vojne policije i zadatke iz domena logističkog obezbeđenja.

Po navodima hroničara, prva gardijska jedinica u Srbiji je formirana naredbom knjaza Miloša Obrenovića na Đurđevdan 1830. godine u Požarevcu.

Od prva 73 mladića odabrana za Knjaževu Gardu, formirana je pešadijska četa, a već prvoga dana su bili upisani i u gardijsku školu radi osnovnog opismenjavanja, tako da su, pored vojnog egzercira i taktike, prvi gardisti učili i čitanje, pisanje i račun. Osam godina kasnije, 12. maja 1838, osnivanje Garde ozakonjeno je donošenjem Ukaza kneza Miloša.

Garda je tada prvi put primila zvanično vojno obeležje, te je taj datum zlatom izvezen na trobojnoj lenti na vrhu koplja gardijske zastave.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.