Šta će Nikolić predložiti za KiM?

Izvor: Press, 19.Dec.2014, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će Nikolić predložiti za KiM?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će Vladi Srbije uskoro predložiti svoju viđenje konačnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.
U kabinetu predsednika još ne žele da iznose detalje predloga, ali kažu da nema razmimoilaženja sa Vladom Srbije po tom pitanju.
Nakon što je u javnost izašao sa stavom da će Evropska unija na kraju, ipak, od Srbije tražiti priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nezavisnosti Kosova predsednik Nikolić preuzima političku incijativu oko pitanja Kosova. Savetnica za medije predsednika Stanislava Pak kaže da Srbija više ne sme da čeka nametanje rešenja. 



“U osnovi te ideje jeste aktivan pristup Srbije rešavanju kosovskog problema, jer smo u stvari sve do sada imali stav Srbije da se čeka rešenje i da se onda praktično odbija prihvatanje tog rešenja, ili nedonošenje rešenja na najvišem političkom nivou“, navodi Pak. 

Pak ističe da evrointegracije ostaju spoljnopolitički prioritet zemlje, ali smatra da niko od političara ne sme da razmišlja o ideji nezavisnog Kosova. 

“Ne postoji osoba koja bi dobila politički apsolutno podršku, ukoliko bi ta osoba promovisala ideju nezavisnog Kosova“, dodala je Pak. 

Nikolićeva savetnica negira da postoji sukob na liniji predsednik-premijer oko Kosova, i dodaje da postoji koordinacija medju njima po tom pitanju. Slično smatra i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun. 

“Ja mislim da je njihovo delovanje apsolutno usaglašeno, da tu nema nikakvih razmimoilaženja. Naravno, kod svih nas možda postoje drugačiji pogledi na neka pojedinačna rešenja“, ističe Drecun. 

Prvi test da li su samo u pitanju samo drugačiji pogledi, ili suštinski drugačija politika, moglo bi da se vidi već sledećeg meseca, kada se najavljuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, što je preduslov za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Nikolić sprema predlog konačnog rešenja za Kosovo

Izvor: Politika, 20.Dec.2014, 10:18

Predsednik Srbije upozorava da, ukoliko ne bude jedinstva državnog vrha, više ništa ne može da učini za KiM.. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rešio je da se posle dve godine, kada je predložio platformu za južnu srpsku pokrajinu, ponovo ozbiljnije pozabavi pitanjem Kosova i Metohije. U intervjuu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.