Srbija je velika koliko ima prosvetitelja

Izvor: Beta, 28.Jan.2015, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija je velika koliko ima prosvetitelja

BEOGRAD, 27. januara 2015. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u utorak uveče da se veličina jedne zemlje meri brojem prosvetitelja poput Svetog Save, a ne brojem stanovnika i površinom.

"Naš narod iznedrio je Svetog Savu, a možda ni danas nije dovoljno svestan njegove veličine. Samo kada bi svako na svetu rastao u čoveka držeći se Savinih poruka, bilo bi manje zla, manje neznanja, a više ljubavi i dobrote", rekao je Nikolić u govoru na akademiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << odžanoj u Narodnom pozorištu.

Sveti Sava je, poručio je Nikolić, znao mudrost - da budućnost zemlje zavisi od obrazovanja.

"Zato je Sveti Sava gradio škole i bolnice, crkve i manastire, pisao, donosio knjige iz sveta u Srbiju, da uči, prosvećuje narod, pa je tako i za svoje doba stvarao modernu državu", rekao je Nikolić i dodao da biti prosvećen ne znači samo biti obrazovan.

"To je razumeo Sveti Sava, a nikada kao danas nije bilo tako mnogo onih koji to još uvek ne razumeju", rekao je predsednik.

Predsednik je naveo da je prosvećenost više od učenosti, da predstavlja sistem vrednosti u kome je odnos prema sebi i drugima uvek odnos prema jednakima, odnos tolerancije i prihvatanja različitosti.

"Raznolikost medju kulturama, državama, narodima, je bogatstvo. Zato ne treba da ostanemo siromašni odbijajući da upoznamo druge i ne dajući drugima priliku da upoznaju nas. Zato je Sveti Sava prvi srpski učitelj, ali i prvi srpski prosvetitelj" kazao je Nikolić.

Predsednik se obratio prosvetnim radnicima rekavši da je svako ko je za svoj poziv izabrao da sledi Savin put, bude učitelj i tako oblikuje budućnost društva, odabrao ne poziv, već način života.

"Zato zaslužuju divljenje i zahvalnost države. Zato i država očekuje da budu primer, da im učionica bude svetilište, da iznad svake muke i teškoće bude interes učenika," rekao je Nikolić.

Predsednik je naveo da je u našoj istoriji bilo i težih vremena od sadašnjeg i da su ga učitelji uvek delili sa svojim narodom.

"DJaci se ne ostavljaju kad je najteže. Predvode se. A danas su im, kao i mnogo puta u istoriji, kao hleb nasušni potrebni predvodnici", rekao je predsednik.

Na akademiji odžanoj u Narodnom pozorištu, ministar prosvete Srdjan Verbih rekao je da je misija Ministarstva da Srbiju učini zemljom znanja postepenim, ali upornim koracima.

Činjenica da se nalazimo u teškim vremenima ne može nam biti izgovor da ne učinimo ništa, rekao je Verbić i dodao da ne samo da nećem postati zemlja znanja ako se obrazovna praksa ne prilagodi zahtevima modernog doba već ćemo zajedno sa obrazovanjem izgubiti i šansu za privredni oporavak, ali i svoju kulturu i identitet.

Djaka treba vratiti u središte svih zbivanja, kazao je Verbić i dodao da zemlji trebaju djaci koji znaju da sve od njih zavisi, koji znaju da niko ne može da uči umesto njih.

Verbić je naveo da drugi korak podrazumeva vraćanje ugleda prosvetnim radnicima, i mogućnosti se njihov glas čuje prilikom donošenja odluka o obrazovnoj politici, dok je treći uključivanje roditelja u proces vaspitanja i obrazovanja.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.