ŠTA ZNAČI ZAKLETVA PREDSEDNIKA SRBIJE: Da li je treba ispuniti ili su to samo prazne reči?

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2017, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA ZNAČI ZAKLETVA PREDSEDNIKA SRBIJE: Da li je treba ispuniti ili su to samo prazne reči?

Kada postanete predsednik Srbije, morate da položite zakletvu.

Na sednici Skupštine, Tomislav Nikolić položio je  zakletvu i time počeo petogodišnji mandat na mestu predsednika Srbije.

Nikolić je, posle polaganja zakletve, poručio da želi Srbiju ujedinjenu u boljem životu, oslobođenu od straha od sutrašnjice i kao ravnopravnog člana EU, ali koja se nikada neće odreći suvereniteta nad Kosovom i Metohijom.

Tekst zakletve glasi:
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

U obraćanju posle polaganja zakletve, Nikolić je zahvalio građanima koji su ga izabrali i poručio da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta i teritorijalnog integriteta nad Kosovom i Metohijom.

On je rekao da želi bolju i drugačiju Srbiju, ujedinjenu u borbi za bolji život i oslobođenu od straha od sutrašnjice i poželeo svima sreću u radu.

Nikolić je upozorio da je Srbija zemlja koju razara kriza, a da su nezaposlenost i siromaštvo posledica neznalački sprovedene privatizacije. Kako je istakao, zbog kriminala i korupcije građani su izgubili poverenje u institucije.

Prema njegovim rečima, problemi su i zapostavljanje i napuštanje sela i pritisak na gradove, stavljanje medija pod kontrolu političkih stranaka, a posledica toga je progon onih građana koji su označeni kao politički protivnici.

"Želim drugačiju Srbiju. Ukoliko se budete borili za ljude, ja ću da vam pomažem koliko mi to Ustav omogućava. Često sam bio žrtva nepravde i neću da prestanem borbu dok Srbija ne postane pravna i pravična demokratska država", poručio je predsednik Srbije.

Međutim, kada Srbiji prete ratovi, kada joj urušavaju suverenitet, da li zakletva predsednika Srbije nešto znači ili su to samo reči na papiru?

Tomislav Nikolić se usudio da pokaže je mislio ono što se zakleo i da će braniti Srbiju svime što ima: i srcem i ljudstvom. Zašto je to pogrešno? I ko to ne želi da se bori ako do borbe dođe? Nije on tražio rat, ali se zavetovao da, ako do rata dođe, da će Srbiju braniti i srcem i telom.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.