SAMIT U ZAGREBU Bajden: Ova regija je od izuzetnog značaja za SAD

Izvor: Blic, 25.Nov.2015, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAMIT U ZAGREBU Bajden: Ova regija je od izuzetnog značaja za SAD

Zagreb je jutros doputovao američki potpredsednik Džozef Bajden, koji učestvuje na samitu Brdo-Broni sa predsednicima država bivše SFRJ i Albanije. Na skupu učestvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Američki potpredsednik Džozef Bajden, posebni gost predsedničkog samita  Brdo-Brioni na kojem su okupili čelnici zemalja jugoistočne Europe, izjavio je danas da je ova regija od izuzetnog interesa za SAD poslednjih 25 godina.

- Za SAD i mene posebno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali govorim u ime američkog predsednika, ova je regija u poslednjih 25 godina od izuzetnog interesa - kazao je drugi čovek SAD-a novinarima u Zagrebu.

Po njegovim rečima, regionalna inicijativa Brdo-Brioni radi dobar posao jer uspeva u poslednjih pet godina da okupi sve čelnike kako bi razgovarali.

Veteran diplomacije, 73-godišnji Bajden je vrsni poznavalac istočne Europe.

- Ovde sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star - našalio se Biden koji je gost samita zemalja jugoistočne Europe koji se kasnije tokom održava u Zagrebu.

Zagreb pod opsadom policije

Bajdenov avion U.S. Air Force 2 sleteo je na zagrebački aerodrom nešto pre osam sati, nekoliko minuta pre nego je bilo planirano, a dočekali su ga Josip Buljević, savetnik predsednice za nacionalnu bezbednost i Jakov Kitarović, predsedničin suprug.

Inače, Zagreb je praktično blokiran grad zbog samita na kojem učestvuje i predsednik Saveta Evrope Donald Tusk i austrijski predsednik Hainc Fišer.

Već danima u Zagrebu su na snazi posebne mere bezbednosti.

Bajden se sastao sa Tuskom i Pahorom, sledi i susrte sa hrvatskom predsednicom 

Američki potpredsednik Džozef Bajden sastao se danas u Zagrebu s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Bajden i Tusk takođe su gosti samita zemalja okupljenih u Procesu Brdo-Brioni koji se danas održava u Zagrebu.

Bajden će se pre početka samita sastati i s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima.

Pahor i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović su organizatori vanrednog samita u okviru Procesa Brdo-Brioni pokrenutog 2013.

Novinari besni, žale se na nemoguće uslove rada

Uslovi za rad za novinare u press centru su, blago rečeno, nezadovoljavajući, žale se preko društvenih mreža predstavnici medija koji prate ovaj događaj, prenosi N1.

Jedan austrijski novinar o svemu tome je je "izviestio uživo" i na svom fejsbuk profilu, a priključili su mu se i ostali.

200 novinara za 4 stola restorana = press centar #RegionalCooperation #Zagreb blagi pakao pic.twitter.com/w5MquMsOcz

"Press centar za 190 novinara u restoranu rezidencije hrvatske predsednice u Zagrebu. Stravični uslovi", opisao je atmosferu u kojoj se nalaze novinari.

Briljantna organizacija press centra @KolindaGK: 50 stolica za gotovo 200 akreditiranih novinara, ne radi wi-fi... pic.twitter.com/gtRAVoXogI

"Brzina interneta je takva da će mogući izvještaj za televiziju stići taman pre sledećeg samita!", napisao je na društvenim mrežama austrijski novinar.

Pusićeva: Važan događaj za povratak Amerike u ovaj deo sveta

Kako prenosi N1, ministrka inostranih poslova Vesna Pusić rekla je danas za tu televiziju kako je dolazak američkog potpredsednika vrlo važan događaj i za "povratak" Amerike u ovaj dio sveta.

- Mislim da Amerika nikad nije izgubila interes, mi godinama kvalitetno surađujemo. Ovaj deo sveta sigurno nije takav kakav je bio u vreme ratova u Jugoistočnoj Evropi. Interes za saradnju u ovom delu Evrope je uvek postojao, a ovo je samo potvrda - rekla je Pusić.

Bajden je najviši državni zvaničnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barak Obama na čelu SAD, a Nikoluću je ovo prva poseta Zagrebu od kako je 2012. godine postao predsednik Srbije.

Predsednici država Zapadnog Balkana sastaju se na vanrednom sastanku procesa na kojem su posebni gosti američki potpredsednik Bajden i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

U Zagrebu se ocenjuje da dolazak američkog potpredsednika označava povratak SAD na Balkan i podršku državama regiona u približavanju evroatlanskim integracijama, u čemu se posebna uloga daje Hrvatskoj.

Razgovaraće se o unapređenju i podršci evropskim i evroatlantskim integracijama država uključenih u Proces Brdo - Brioni, kao i o globalnim sigurnosnim izazovima i njihovom odrazu na Jugoistočnu Evropu, posebno u svetlu poslednjih terorističkih napada.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.