Prosvetna inspekcija zažmurila na propuste

Izvor: Blic, 11.Jun.2012, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetna inspekcija zažmurila na propuste

Fakultet za menadžment iz Novog Sada saopštio je juče da je Pokrajinska prosvetna inspekcija posle istrage zaključila da je diploma predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića validna, pozivajući se na izveštaj koji im je dostavljen 7. juna ove godine. U Izveštaju inspekcije nema odgovora na pitanja koja je postavio “Blic” istražujući kako je Tomislav Nikolić stigao do diplome, pa čak ni na ono kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je student moga da bude u isto vreme na dva mesta.

Kako se vidi iz ovog izveštaja, pokrajinska inspekcija konstatovala je da je Tomislav Nikolić prvu godinu studija operativnog menadžmenta na FAM-u upisao 2003. godine, da je drugu godinu studija upisao 2004. godine, te da mu je u oktobru 2005. godine na njegov zahtev Dekanat odobrio ubrzano studiranje.

Pokrajinska inspekcija je na osnovu zapisnika sa ispita i diplomskog ispita utvrdila da je Nikolić položio sva 24 planom predviđena ispita, kao i diplomski, te da mu je stoga diploma validna.

Međutim, u svom izveštaju Prosvetna ija ne odgovara ni na jedno od pitanja koja su postavili novinari „Blica" nakon uvida u kompletan studentski dosije Tomislava Nikolića. Nema obrazloženja zbog čega ŠV obrasci ne sadrže fotografije, adresu i kontakt telefon studenta.

Takođe, Prosvetna inspekcija nije fakultetu zamerila ni to što je student Nikolić svoj izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo, svedočanstvo i diplomu iz srednje škole dostavio FAM-u tek na leto 2004. godine, godinu dana posle upisa i nakon prvih položenih ispita.

Da su ova dokumenta dostavljena sa čak godinu dana zakašnjenja jasno se može videti po datumima overa koji se nalaze na njima. Prosvetna inspekcija nije iznela ni svoje mišljenje o tome kako je moguće da student bude na dva mesta istovremeno.

Kako je „Blic" utvrdio, a o čemu postoje i svedoci i fotografije, Tomislav Nikolić je u septembru 2004. godine u 16 sati u Novom Sadu navodno polagao ispit iz informatike kod profesora Zorana Lovrekovića.

Nepuna dva sata kasnije, fotografisan je usred Beograda na mitingu podrške tadašnjem kandidatu za gradonačelnika Beograda SRS Aleksandra Vučića.

Ukoliko bi se pretpostavilo da je ovaj ispit validan, to bi značilo da je Nikolić za manje od 120 minuta položio ispit iz informatike sa čistom desetkom, sačekao upis ocene u indeks, odvezao se do Beograda i uspeo da se fotografiše sa političkim partnerima.

U izveštaju inspekcije ne vide se ni odgovori na pitanja Nikolićevih bivših stranačkih kolega iz SRS, kako je moguće da je neke ispite polagao u vreme za koje oni zasigurno znaju da je provodio na stranačkim sastancima.

Ostaje otvoreno i pitanje davanja uslova za drugu godinu koje je Nikolić uspeo da ostvari između 13. i 16. juna 2005. u vreme dok je odgovarao na optužbe Nataše Kandić da je odgovoran za ratne zločine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.