Predsednik sumnja u ustavnost Zakona o ozakonjenju objekata

Izvor: RTS, 29.Nov.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik sumnja u ustavnost Zakona o ozakonjenju objekata

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pisma ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović i predsednici Skupštine Maji Gojković u kojima je izneo sumnje u ustavnost Zakona o ozakonjenju objekata i izmenama zakona o državnom premeru i katastru.
U pismu koje je objavljeno na sajtu predsednika, Nikolić je izneo dileme u vezi sa rešenjima ta dva zakona, jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "čini da su Zakonom o ozakonjenju objekta narušena ustavna načela vladavine prava i socijalne pravde, povređena zabrana diskriminacije po bilo kom onovu, a naročito imovnog stanja, što bi dovelo do neravnopravnosti građana".

"Na osnovu ovog zakona, učinioci krivičnih dela sada su privilegovani u odnosu na ostale građane koji su poštovali pravo, odnosno, koji su gradili legalno, sa urednom dokumentacijom i dozvolama", ocenio je Nikolić.
Napomenuo je da je opšti pravni princip svuda u svetu da učinilac krivičnog dela, čak i kada je delo kasnije dekriminalizovano, ne može da ima korist od svog nedopuštenog i kažnjivog činjenja ili nečinjenja.
Nikolić je dodao i da zakon ne štiti siromašne koji grade objekte za rešavanje ne grade objekte od 1.000 i više kvadrata, već da ih opterećuje isto kao da pripadaju imovinski bogatijem delu društva.
"Sve ovo izuzetno je loša poruka za veliku većinu onih koji su do sada sve pošteno plaćali i poštovali pozitivne propise Srbije! Poruka i pouka bi primenom ovog zakona mogla da se tumači samo na jedan način: kao podstrek za nepoštovanje zakona i drugih propisa i kao podsticaj nesavesnom ponašanju", ukazao je Nikolić.
U pismu je naveo da će primenom tih zakona pojedinci i preduzeća koja poštuju propise trpeti štetu, dok će oni koji ih ne poštuju imati od toga profit, a da to nijedan pravni poredak u civilizovanom svetu sebi ne sme da dopusti.
Što se izmena i dopuna Zakona o državnom premeru i katastru tiče, predsednik je ocenio da novim rešenjem nije obezbeđena prava i potpuna dvostepenost, odnosno, i u prvom i u drugom stepenu faktički odlučuje Zavod, to jest, njegova posebna tela koja je sam Zavod oformio.
"Na ovaj način, moguće je da je došlo do povrede Ustava: u pitanju je član 36 Ustava - Pravo na jednaku zaštitu prava i na pravno sredstvo. Pravo na pravno sredstvo obuhvata upravo delotvorno pravo na žalbu i na dvostepenost postupka", rekao je Nikolić.
Na kraju pisma, predsednik Srbije naveo je da je sa ovim stavovima upoznao i narodne poslanike koji su glasanjem prihvatili zakone.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Maja Nikolić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik sumnja u ustavnost Zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas pisma ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović i predsednici Skupštine Maji Gojković u kojima je izneo sumnje u ustavnost Zakona o ozakonjenju objekata i izmenama zakona o državnom premeru i katastru. Ministarstvo:...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.