Predsednik i naši gardisti na paradi u Kini

Izvor: Mondo, 03.Sep.2015, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik i naši gardisti na paradi u Kini

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji boravi u višednevnoj poseti Kini će povodom 70. godišnjice od pobede nad fašizom, prisustvovati vojnoj paradi na Tjenanmenu u kojoj će učestvovati srpski gardisti.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Nikolić je proteklih dana razgovarao sa najvišim kineskim zvaničnicima, predsednika Si Djinpinga je pozvao da poseti Srbiju, sastao se sa guvernerom provincije Šaansi Lou Đinđienom, predstavnicima kompanija SINOMAĆ >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i CMEC, posetio Istraživački centar kompanije Huawei u Pekingu, kao i Muzej ratnika i konjice u gradu Sianu.

U razgovoru sa guvernerom provincije Šaansi Lou Đinđienom, Nikolić je juče istakao da bez obzira na udaljenost i razlike, srpski i kineski narod imaju mnogo toga zajedničkog, te da je vreme za konkretan iskorak kada je reč o ekonomskoj saradnji.

On je podvukao važnost kineskih ulaganja u srpsku infrastrukturu, ali je naglasio da je zajednička proizvodnja spona koja će zauvek učvrstiti prijateljstvo dva naroda.

''Ulaganje u proizvodnju će pomoći da Srbija izađe iz krize i zaposli svoje građane. o je za mene jedan od ključnih političkih zadataka" rekao je predsednik Srbije.

Guverner provincije Šaansi Lou Đinđien je naglasio da je dolazak predsednika na paradu povodom sedamdeset godina od oslobođenja od fašizma znak njegovog poštovanja prema Kini i kineskom narodu.

''Srbija može da bude deo velikog projekta 'Jedan pojas jedan put' i zajedno sa državama koje učestvuju unapredi svoju ekonomiju, rekao je Lou.

Provincija Šaansi je spremna da učestvuje u razvoju ekonomske saradnje sa Srbijom, kao i u naučnoj, tehničkoj i kulturnoj razmeni, dodao je.

U nedelju su predsednici Srbije i Kine ocenili da ''veliki infrastrukturni projekti kao što je početak druge faze projekta Termoelektrana Kostolac i projekat izgradnje pruge Beograd - Budimpešta, daju snažan impuls ekonomskoj saradnji dveju zemalja.

Nikolić je istakao važnost relizacije projekta putnih koridora čija vrednost premašuje 1,4 milijarde evra i zamolio Sjia da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja projekata u smislu smanjenja kamatne stope i produženja roka otplate na 20 godina.

Predsednik Srbije je izvestio kineskog kolegu i o isplativosti plovnog puta Morava - Vardar, kojim se osim izgradnje pet hidrocentrala i navodnjavanja 300.000 hektara obradivih površina, plovni put skraćuje za 2.000 kilometara.

Prvog dana posete u nedelju Nikolić se sastao sa predsedavajućim kompanije SINOMAĆ (China National Maćinery Industry) Ženom Hongbinom i predsednikom kompanije CMEC Džangom Čunom, sa kojom je potpisan Memorandum o izgradnji pogona za proizvodnju mesa u Kragujevcu.

Nikolić je tokom posete Istraživačkom centru kompanije Huawei u Pekingu pozvao menadžment kompanije da nastavi da ulaže u Srbiju.

Potpredsednik kompanije Huawei Chu Venču je istakao da je ponosan što Huawei ima priliku da posluje u Srbiji i izrazio očekivanje da će Huawei proširiti svoje poslovanje u Srbiji.

HuavejTehnolodžis je jedna od vodećih globalnih ICT kompanija.

HuavejTehnolodžis, koja u Srbiji posluje od 2005. godine, usmerena je na razvoj inovativnih tehnologija u sektoru potrošačke tehnike, implementaciju lokalizovanih rešenja i dugoročni razvoj na našem tržištu.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.