Predsednik Nikolić razgovarao sa strankama o budućoj vladi

Izvor: Politika, 17.Apr.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Nikolić razgovarao sa strankama o budućoj vladi

Ivica Dačić: Spremni smo da budemo deo parlamentarne većine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je juče sa predstavnicima svih lista koje su ušle u parlament, osim sa Srpskom naprednom strankom, s čijom delegacijom će razgovarati u utorak, kada će i zvanično saopštiti ime mandatara za sastav nove vlade.

Nikolić je ranije već najavio da će za tu funkciju predložiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Aleksandra Vučića, poznato je i ko će činiti parlamentarnu većinu, pa su jučerašnji razgovori bili lišeni svake neizvesnosti.

Kod predsednika su prvo stigli predstavnici liste SPS–PUPS–JS, a lider SPS-a Ivica Dačić obavestio ga je da je ta stranka spremna da bude deo parlamentarne većine, da će o tome odluku doneti stranački organi, ali da će on predložiti da ona bude pozitivna.

Prema njegovim rečima, i koalicioni partneri iz PUPS-a i JS-a će doneti odluku na svojim stranačkim organima. Dačić je rekao novinarima da nijedno kadrovsko rešenje nije dogovoreno, da je sve što se u medijima pojavljuje spekulacija i da će se o tome razgovarati posle Vaskrsa.

Odmah posle socijalista kod predsednika je stigla delegacija Demokratske stranke, a njen lider Dragan Đilas rekao je Nikoliću da DS ne može da učestvuje u budućoj vladi, ali i da od SNS-a nije ni dobila poziv.

Đilas je novinarima rekao: „Izrazili smo bojazan prema mnogim idejama koje se najavljuju, jer mogu dovesti do pada životnog standarda građana. Zatražili smo da se odustane od ideje rotiranja na godinu dana na mestu predsednika Skupštine Srbije, jer smatramo da je to neozbiljno i da unižava ugled parlamenta.”

Novinare je interesovalo i da li može da sarađuje sa Borisom Tadićem, liderom NDS-a, koji je, takođe, opozicija, a Đilas je kazao da nema problem da sarađuje sa bilo kim.

Koalicija okupljena oko Borisa Tadića došla je kod Nikolića posle DS-a, a Tadić je ponovio da neće ući u vladu u kojoj je SPS. Njegovi koalicioni partneri Nenad Čanak (LSV) i Dušan Petrović (ZZS) odbacili su medijske spekulacije da samostalno pregovaraju sa naprednjacima.

Tadić je kasnije održao konferenciju za novinare u sedištu NDS-a, na kojoj je rekao da će NDS biti opozicija, ali da će podržavati vladine inicijative koje su od interesa za državu i građane.

Odgovarajući na novinarska pitanja o mogućnosti učešća nekih ljudi iz njegove stranke u vladi, poput Tinde Kovač Cerović, Tadić je rekao: „To su medijske spekulacije. Ona mi je rekla da je niko nije zvao ni iz vladajuće koalicije, ni iz medija.”

Delegacija Saveza vojvođanskih Mađara, koju je predvodio njen lider Ištvan Pastor, obavestila je predsednika da će SVM biti deo vladajuće većine. Pastor je najavio potpisivanje koalicionog sporazuma sa SNS-om za narednu nedelje, a na novinarsko pitanje da li je to uvod u rušenje pokrajinske vlasti, on je naglasio da SVM gradi partnerske odnose i da nikoga ne želi da ruši.

Predsednik je razgovarao i sa predstavnicima Stranke demokratske akcije, čiji je lider Sulejman Ugljanin novinarima rekao da očekuje poziv na razgovor od budućeg mandatara, ali da ta stranka neće po svaku cenu ulaziti u vladu. Njihov uslov će, kako je rekao, biti veće uključivanje Bošnjaka. Ugljanin je preneo predsedniku i da je spreman da nastavi rad na održivom razvoju nedovoljno razvijenih opština.

Poslednji su kod predsednika stigli predstavnici Partije za demokratsko delovanje, a njen predsednik Riza Halimi rekao je da ta stranka ne pretenduje na to da direktno učestvuje u novoj vladi, ali da je zainteresovana da zajedno sa budućom vlasti radi na rešavanju životnih problema u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, pre svega, ekonomskih.

Dačić: Neću biti samo ja u vladi

Lider socijalista rekao je novinarima da, kada je reč o ministrima, uopšte nije razgovarano o tome da će samo on ili neko iz SPS-a biti u vladi. On je naglasio:

„Neću biti samo ja u vladi. Sigurno da bilo kakav dogovor ne podrazumeva da samo ja budem u vladi, a sa druge strane ne podrazumeva ni da samo SPS iz naše koalicije učestvuje u ovom dogovoru, učestvuje cela naša koalicija. Ja sam Vučiću veoma jasno rekao da imam samo jedno pitanje, a to je kako najbolje i najviše možemo da mu pomognemo. I to je sve.” Odgovarajući na novinarska pitanja, Dačić je kazao da bi bilo vređanje građana Srbije, koji su u najvećem broju glasali za SNS i njenog lidera, da mu postavljamo uslove, mi ne razgovaramo tim jezikom. On je još jednom ponovio da se oni neće distancirati od eventualnih nepopularnih poteza koje će vlada povući i naglasio: „Ako mi uđemo u vladu, onda je naša odgovornost zajednička.”

M. Čekerevac

objavljeno: 17/04/2014
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.