Platforma u službi političkog nadmetanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platforma u službi političkog nadmetanja

Nova platforma predsednika Tomislava Nikolića za Kosovo i Metohiju naišla je na uzdržanu reakciju izvršne vlasti dok, analitičari idu korak dalje, ocenjujući je prevaziđenim političkim dokumentom.

Premijer Vučić je platformu nazvao ozbiljnim i obimnim tekstom, o kojem će sud u javnosti izneti kada detaljno bude sagledano koliko je relističan i da li je sprovodiv u delo. Njegova rečenica „da ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije sveto pismo osim boljeg života za građane Srbije“, kao da sugeriše da platforma u Vladi nije dočekana sa oduševljenjem. Tako misli i politički analitičar Cvijetin Milivojević, ali i dodaje da je Vučiću za odnose u njegovoj stranci platforma čak dobrodošla.

„Dobrodošla je da i dalje, sledećih nekoliko meseci drži birače u blagoj neizvesnosti da li je Vučić stvarno evrofanatik ili je ostao srpski nacionalista“, kaže Milivojević.

Nakon potpisanog Briselskog sporazuma i trenutnog razvoja u procesu pregovora sa Prištinom očigledno je da je Nikolićeva platforma potuno prevaziđena, ocenjuje direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

„Ta platforma je ne jedan, nego pet koraka unazad u odnosu na sve ono što je dogovoreno. Sama platforma je potpuno prevaziđena i nema nikave komunikacije sa realnošću“, ocenjuje Popov.

Jedini smisao platforme je saplitanje Vučića u pregovorima sa Prištinom smatra Popov, i ocenjuje da ona služi Nikoliću za političku promociju.

„Ima dosta signala da između njih dvojice postoje velike razlike, da postoji neka vrsta nadmetanja i da Nikolić pokušava da ubere političke poene pred predsedničke izbore koji nisu više ni toliko daleko“, ističe Popov.

Tekst platforme u ovom trenutku ne može ništa da promeni u našoj politici, kaže Cvijetin Milivojević, ali takođe iznosi svoju procenu da s obzirom na Vučićevu političku prošlost, njegov odnos prema Kosovu može i da bude promenjen.

„Još jedan, novi zaokret Vučića mene uopšte ne bi iznenadio. Ukoliko u jednom trenutku procena bude da je, npr. veći deo biračkog tela protiv evrointegracija pod uslovom da se Kosovo mora priznati pre ulaska u Uniju, onda me ne bi začudilo da i Vučić promeni tu priču i da npr. kaže: „Jesam li ja ikada rekao da ćemo ući u Evropsku uniju bez Kosova?“, ocenjuje Milivojević.

Sam Vučić je komentarišući platformu, istakao da se neće svađati sa Nikolićem i da nema snage za bilo kakve stranačke sukobe.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.