Platforma, put ka jedinstvu i opstanku

Izvor: RTS, 21.Dec.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platforma, put ka jedinstvu i opstanku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predstavio nacrt platforme Srbima sa Kosmeta i dobio njihovu podršku. Predstavnici kosovskih Srba sledeće sedmice nastavljaju konsultacije o tom dokumentu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predstavnici kosovskih Srba razgovarali o nacrtu platfome za Kosovo. Nikolić zatražio jedinstvo o tom pitanju, predstavnici Srba zadovoljni dokumentom.

Nikolić je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istakao da je uslov opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedinstvo svih Srba o ključnim principima koji su predstavljeni u platformi. Predsednik je podsetio da je Beograd do sada rešavao probleme Albanaca u južnoj Pokrajini, a da su Srbima samo pravljeni problemi.

"Do sada nije postojala odgovornost onih koji su vodili pregovore i država se krila iza činovnika, govoreći da je izvojevala pobedu u pregovorima, a u stvarnosti su Srbi suočeni sa sve većim problemima", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije istakao je da nema vremena i da ono što je moglo juče ne može danas, a ono što može danas, neće moći sutra i pozvao predstavnike Srba sa Kosova i Metohije da održe sastanak i donesu zajedničke zaključke o Platformi i eventualne sugestije. 

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije izrazili su zahvalnost, istakavši da dugi niz godina nisu bili okupljeni na jednom mestu i da do sada nisu bili konsultovani o sopstvenoj sudbini.

Predstavnici kosovskih Srba zadovoljni dokumentom 

Srbi sa Kosova i Metohije su dali principijelnu podršku predsedniku Tomislavu Nikoliću i vladi Srbije na institucionalizaciji zaštite prava Srba i Srbije u daljim razgovorima Beograda i Prištine.

Predsednik opštine Kosovo Polje Stevica Lazić rekao je da je u većoj meri zadovoljan onim što je video i da će se u toku sledeće nedelje na Kosovu sastati predsednici svih srspkih opština i razgovarati o platformi.

"Naše mišljenje o platformi u pisanoj formi ćemo dostaviti predsedniku", rekao je Lazić novinarima i dodao da je vreme za upoznavanje sa platformom bilo kratko, ali da je zadovoljan u većoj meri sa onim što je pročitao, jer Srbima obezbeđuje opstanak.

Lazić je dodao da su predstavnici opština sa Nikolićem najviše razgovarali o svakodnevnom životu i problemima kosovskih Srba.

Koordinatorka opštine Dečani Snežana Paunović rekla je da Srbi veruju u nacrt platforme i rukovodstvo Srbije, ali da će se o tom dokumentu izjašnjavati naknadno u lokalnim institucijama.

"Nemam dovoljno hrabrosti da komentarišem nešto što sam videla pre dva sata", rekla je novinarima Paunovićeva.  

Prema njenim recima, nakon što lokalne institucije budu raspravljale o platformi, Srbi će imati još jedan sastanak sa predsednikom Nikolićem.

Sastanku u zgradi predsedništva prisustvovali su predstavnici svih 28 kosovsko-metohijskih opština, kao i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Jedinstvo o principima platforme uslov opstanka Srba na KiM

Izvor: Blic, 21.Dec.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da je uslov opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedinstvo svih Srba o ključnim principima koji su predstavljeni u platformi o nastavku pregovora Beograda i Prištine. Detalj s jučerašnjeg sastanka Đilasa i Nikolića..Srbi sa...

Nastavak na Blic...

Platforma možda ni pred Vladom ni u Skupštini

Izvor: Danas, 21.Dec.2012

To što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeo da s nacrtom platforme za Kosovo i Metohiju posle stranih ambasadora upoznaje i domaće političare nije umanjilo dileme u vezi s ovim dokumentom i njegovom daljom sudbinom. U političkim krugovima u Beogradu spekuliše se da platforma najverovatnije...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.