Izvor: Danas, 07.Jul.2015, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo kraljici

Sva poređenja protokolarnih ovlašćenja predsednika Srbije sa položajem engleske kraljice koja su se otkako je Tomislav Nikolić prepustio vođenje SNS Aleksandru Vučiću pojavljivala u srpskoj štampi, sada su dobila oblik apsurdnog političkog fenomena. Jer, nakon što je Nikolić u pismu zatražio od Vladimira Putina veto na britanski Predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << rezolucije o Srebrenici, i ispostaviće se, prema tvrdnji Ivice Dačića, nakon što je pisao i španskom kralju, naš list je imao uvid u Nikolićevo pismo kraljici Elizabeti.

Prvi komentari glasili su da engleska kraljica nikako ne učestvuje u kreiranju spoljne politike Londona, dok su neozbiljni ukazivali da je pismo napisano u originalu na ćirilici, kao da uostalom predsednikova korespodencija i inače nije takva, odnosno kao da službeni jezik i pismo Srbije podrazumevaju nešto drugo. Međutim, sem ovog diplomatsko-formalnog dela, Nikolićevo pismo kraljici otvorilo je i pitanje drugih poruka koje zvanični Beograd upućuje i svojoj i međunarodnoj javnosti.

Na primer, ako je, što pro bono, što od strane UAE plaćeni savetnik Vlade Srbije, upravo bivši britanski premijer Entoni Bler, da li je mogao makar da posavetuje vrh vlasti u Beogradu, koji je najbolji način za razgovore i pregovore o rezoluciji u UN. Ili su sada, pomalo zaboravljeni deliveri junitsi, namenjeni isključivo radu premijerovog kabineta kada je reč o finansijama, privatizaciji i medijskom nastupu. Neće biti da je prepreka samo to što su konzervativci sada u Dauning stritu, pri čemu je istog dana kada je Nikolićevo pismo dospelo u javnosti, zajedno sa informacijom o šestom konačnom nacrtu rezolucije, koji će London zastupati u Njujorku, aktuelni premijer Dejvid Kameron u Vestiminsterskoj opatiji, zajedno sa Bakirom Izetbegovićem, odavao poštu srebreničkim žrtvama.

Naravno, sve se može protumačiti vrlo jednostavno - vrh vlasti u Beogradu postupiće baš onako kako Vučić i Ivica Dačić najavljuju. A to znači nakon glasanja u Savetu bezbednosti UN sprovešće određeni zaokret u spoljnoj politici Srbije. A predsednik Nikolić svojim pismima ne želi da prilikom tog zaokreta ispadne iz toga događaja, te zato nastoji da se, žargonski rečeno, održi u priči. I još kad ta priča budi resantimane iz prošlosti - teško je naći neku četničku pesmu u kome se ne pominju kralj i London. Doduše ne i Rusija, ali ovde smo posezanje za elementima istorijski suprotstavljenih ideologija bez ikakvog zazora, u političkim kampanjama, gledali bezbroj puta.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Ivica Dačić

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.