Pak: Obezbediće se udžbenici na bunjevačkom

Izvor: Blic, 15.Avg.2014, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pak: Obezbediće se udžbenici na bunjevačkom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić naći će način da se obezbede knjige na bunjevačkom jeziku za najmlađe osnovce ove nacionalne zajednice, najavila je večeras u Subotici savetnica predsednika Stanislava Pak Stanković.

Ona je na obeležavanju Dana Dužijance, jednog od četiri praznika bunjevačke nacionalne zajednice u Srbiji, prenela poruku predsednika Srbije da mu je stalo do ove manjine i da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "učiniti sve da se ona razvija i da razvija svoj nacionalni, kulturni istorijski identitet i jezik".

"Konkretno, za male osnovce, naći će način da se obezbede knjige na bunjevačkom jeziku. Mi smo svesni svih brojnih problema koje ova manjina ima, i Srbija uopšte, ali rešvaćemo ih korak po korak", rekla je Pak Stanković.

Predsednica Privremenog organa upravljanja Nacionalnog saveta Bunjevaca Suzana Kujundžić Ostojić istakla je da je izlazak udžbenika na bunjevačkom jeziku jedan od najvećih dostignuća ove nacionalne zajednice u prethodnih godinu dana.

Prema njenim rečima, sledi dalja izrada udžbenika kako bi se "pokrila" celokupna nastava na bunjevačkom jeziku, od prvog do osmog razreda, kao i završetak gramatike.

"Naravno, želja nam je, teško da će to biti ove jeseni, ali naredne jeseni, da i srednjoškolci koji budu želeli da izučavaju bunjevački govor, da mogu to raditi u svojim srednjim školama", rekla je Kujundžić Ostojić.

Zavod za udžbenike je početkom jula štampao prve udžbenike za izborni predmet "Bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture" koji postoji od 2007. godine. Dan Dužijance, kao proslavu završetka žetelačkih radova, Bunjevačka nacionalna zajednica obeležila je po 11. put.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.