POSETA PREDSEDNIKA KAZAHSTANA: Otkriven spomenik kazaškom pesniku Žambilu Žabajevu

Izvor: Telegraf.rs, 24.Avg.2016, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSETA PREDSEDNIKA KAZAHSTANA: Otkriven spomenik kazaškom pesniku Žambilu Žabajevu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaje se danas sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim, koji je juče doputovao u zvaničnu posetu Srbiji.

14.15 - Prisutnim građanima na otkrivanju spomenika se obratio i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

- Dozvolite mi najpre da zahvalim prijatelju Srbije, predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Nursultanu Nazarbajevu, koji nam je povodom svoje prve posete Srbiji u ime naroda Kazahstana darovao spomenik pre svega pesnika i kompozitora Žambila Žabajeva. Znamenito ime u svojoj zemlji Žabajev je univerzalnim poetskim motivima, pre svih patriotskim, socijalnim i ljubavnim, svakako razumljiv čitaocima i van granica svoje zemlje. Drago mi je što je zajedno sa spomenikom stigao i prvi prevod izbora pesama Žabajeva na srpski jezik. Jer ako želimo da premostimo geografske daljine, ako želimo da upoznamo jedni druge i da ojačamo naše prijateljstvo, onda je neophodno da se zainteresujemo i upoznajemo baštinu i tradiciju, umetnost i kulturu koji najrečitije govore o jednoj zemlji i njenim ljudima.

Zato ovo znamenje nije samo svedošenje o prijateljstvu naših zemalja, već i poziv Srbima da upoznaju kulturu kazaškog naroda. Neka ovaj svečani trenutak bude poziv da se nikad ne umorimo u želji da saznamo više o kazaškoj kulturi. Sa obećanjem da ćemo uzvratiti jednakim darom kazaškoj prestonici i sa šeljom i da taj spomenik u Astani bude poziv građanima Kazahstana da se upoznaju i otkrivaju našu kulturu i tradiciju. Još jednom hvala na ovom znamenju koje će zauvek svedočiti o prijateljstvu dveju država i naroda.

14.05 -  Predsednik Nursultan Nazarbajev zahvalio se građanima Srbije na ukazanoj časti narodu Kazahstana.

- Ovaj lik na bisti je poznat svim stanovnicima Kazahstana kojih ima 18 miliona.  Žabajeva filozofija i pesme su njegov autorski rad. Sam ih je sastavljao i pevao. Čak i omladina Kazahstana zna sva njegova dela. Ovaj spomenik se otkiva na dan kada slavimo 170 godina od njegovig rođenja. Ja sam inače imao razgovore sa predsednikom, premijerom i ministrima u Vladi Srbije i oni govore o tome da treba da razvijamo saradnju. I da upoznajemo međusobna dela i kulture. Mi ćemo tako da zbližavamo našu omladinu. Dogovorili smo se da naši studenti dolaze kod vas i obratno. Između Srbije i Kazahstana nema nikakvih problema i mi danas otvaramo novu stranicu u našoj budućnosti.

14.00 - Dobrodošlicu je ispred spomenika svim prisutnima prvo poželeo gradonačelnik Siniša Mali.

- Danas je srpska prestonica ponosna što može da pokaže svoju dobrodošlicu. Poštovani predsedniče Kazahstana, učinili ste nam veliku čast. Molim vas da građanima Kazahstana prenesete zahvalnost na ovom spomeniku. Ono će biti novo mesto okupljanja Novobeograđana.

13.55 - Predsednici Srbije i Kazahstana položili vence na spomenik kazaškom pesniku i filozofu Žambilu Žabajevu.

Foto: Telegraf

13.45 - Na otkrivanje spomenika Žambilu Žabajevu došao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

13.30 - Ispred spomenika kazaškom pesniku pripremljen je prigodan kulturno-umetnički program. Jedan od članova kulturno-umetničkog društva iz Kazahstana izveo je pesmu "Luckasta si ti" na srpskom jeziku.

13.15 - Otrivanju spomenika pesniku i filozofu Žambilu Žabajevu prisustvuju gradonačelnik Siniša Mali, kao i ministri Vanja Udovičić i Aleksandar Vulin.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

12.40 - U 13.30 predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkriće spomenik pesniku i filozofu Žambilu Žabajevu u Bulevaru Mihajla Pupina preko puta Energoprojekta. Tu se već okupio veliki broj građana koji je došao da isprati ovaj svečani čin.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

12.00 - Počinje sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva.

Foto: Marko Todorović

11.50 - Predsednik Kazahstana je rekao da su odnosi dve zemlje zasnovani na poverenju i da je glavni cilj današnjeg sastanka saradnja iz nekoliko oblasti.

- Danas se trgovinski odnosi zemlja nalaze se na niskom nivou i ne odgovaraju interesima obeju država. Danas u Kazahstanu učestvuje oko 15 zajedničkih preduzeća. Posebnu pažnju smo posvetili mogućnosti ucešća srpskog biznisa. Prioritetni koraci naše saradnje su građevina, turizam, medicina, trgovina... U tom smilsu imamo čime i da se pohvalimo - Energoprojkat je već radio na nekoliko važnih projekata kod nas.

Foto: Marko Todorović

Računamo na dolazak novih srpskih kompanija. Zahvalni smo srpskim partnerima kao i na otkrivanju sponebika našem pesniku i filozofu. To jača nađe prijateljstvo. Naša delegacija je zadovoljna razgovorima, a u našoj zajedničkoj izjavi je sve to što smo se dogovorili našlo odraz.

Foto: Marko Todorović

11.40 - Predsednik Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je predsednik Kazahstana prvi put posetio Srbiju i što su ovom prilikom potpisani bilateralni sporazumi koji ce snažno unaprediti inače prijateljske odnose, a posebno sporazum o saradnji između Vojvodine i Almatiskog regiona koji će ekonomski povezati dve zemlje.

- Predsednik Nazarbajev i ja smo razgovarali o nastavku izuzetno dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Kazahstana daljem političkom dijalogu i konstatovali da je saradnja naše dve zemlje veoma dobra. Dijalog na svim nivoima je inteziviran u proteklom periodu i dobio je jednu sasvim novu dimenziju - protkanu iskrenim i bezuslovnim prijateljstvom.

Foto: Telegraf

Predsednik Nazarbajev i ja smo potpisali zajedničku izjavu u želji da osnažimo saradnju dve zemlje u okviru međunarodnih organizacija i produbimo tradicionalno prijateljske odnose. Posebno je važno da unapredimo naše odnose u smislu jačanja partnerstva između centralne Azije i Balkanskih zemalja. Saglasili smo se da preporučimo vladama da obezbede realizaciju odluka Međuvladine srpsko-kazaške komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju i da pripreme predloge za dalje produbljuvanje uzajamno korisne saradnje u različitim oblastima.

Foto: Marko Todorović

Srbija je opredeljena za razvoj dobrih odnosa, posebno na ekonomskom planu. Izuzetno mi je zadovoljstvo da je ovom prilikom potpisano pet bilateralnih sporazuma, koji će u velikoj meri unaprediti našu saradnju i olakšati razmenu robe i usluga kao i život naših građana. Nase dve zemlje imaju obostrano izraženi interes za unapređenje političkog dijaloga kao i razvoj bilateralne saradnje. U tom smislu Srbija ce učestvovati na međunarodnoj izložbi EXPO 2017. godine u Astani.

Foto: Marko Todorović

Srbija nastavlja da posvećuje pažnju nastavku sprovođenja zaključaka sa Samita u Astani i bezbednosnoj dimenziji u regionu Centralne i Istočne Azije, kao član trojke OEBS-a. Srbija posebno ceni što Kazahstan ne priznaje nezavisnost Kosova i što je aktivno angažovan u podršci Srbiji u međunarodni organizacijama u vezi sa Pokrajinom. Izuzetno smo zahvalni što je Kazahstan glasao protiv ulaska samo proklamovane države Kosovo u UNESCO. Sledeće godine očekujemo da se ta inicijativa ponovi i ja apleujem na naše prijatelje da nam pomognu u sprečavanju te anticivilizacijske i bezumne namere.

Foto: Marko Todorović

Dozvolite mi da i ovom prilikom istaknem da Srbija visoko ceni pomoć koji nam Kazahstan prižio prilikom poplava u maju 2014. godine. Što se tiče ekonomske saradnje, konstatovali smo da na tom planu zaostaju za mogućnostima i potrebama dveju zemalja. Očekujemo da Kazahstan pomogne Srbiji da podstigne dogovor sa državama članicama Evroazijske unije.

Foto: Marko Todorović

Danas je predsednik Kazahstana rekao da će nam pomoći da izvezeno jedan kontigent auto vozila bez carine. Dve zemlje, takođe, imaju značajnu perspektivu za ekonomsku saradnju u oblasti energetike i rudarstva. Saglasni smo da je neophodno formiranje Poslovnog saveta koji bi bio u funkciji konkretizacije ekonomske saradnje.

11.20 - Na bilateralnom sastanku potpisano je pet ugovora:

Foto: Telegraf

1. Sporazum o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima

2. Sporazum o ekstradiciji

3. Sporazum o transferu osuđenih lica

4. Sporazum o učešću Srbije na Međunarodnoj izlođbi EXPO 2017 u Astani

5. Sporazum o saradnji između AP Vojvodine i uprave Almatinskog regiona

Foto: Telegraf

Takođe je potpisana Zajednička izjava dva predsednika. Potpisivanju ugovora prisustvuje i premijer Vučić.

11.00 - Počeo bilateralni sastanak delegacija Srbije i Kazahstana

Foto: Telegraf

10.50 - Predsednik Srbije je dodao da mu je čast što je odlikovan Ordenom prijateljstva. Zahvalio se Nazarbajevu na principijelnom stavu Kazahstana u vezi sa teritorijalnim identitetom i suverenitetom Srbije, kao i glasanjem u Unesku da, kako je rekao, ono što je srpsko ostane srpsko.

10.35 - Na samom početku tet-a-tet razgovora, predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je Tomislavu Nikoliću uručio Orden prijateljstva prvog stepena.

Foto: Marko Todorović

10.27 - Nikolić je zahvalio gostu na poseti, istakavši da mu je čast i zadovoljstvo da ga ugosti. Predsednik Kazahstana je ovu posetu smatra nastavkom dobre saradnje dveju zemalja.

- Ono sto je značajno jeste da ove godine obeležavamo 20 godina saradnje Srbije i Kazahstana. Srbija je nas najveći partnerbu Evropi i nas blizak prijatelj po karakteru i svim osobinama. I, naravno, u vezi sa našim budućim projektima ja očekujem podršku sa vaše strane i što se tiče ekonomije i trgovine želimo da proširimo posao sa vama, jer vi imate iskustva u poljoprivredi. Isto tako iz oblasti građevine. Inače, Kazahstan je dosta bogata zemlja i spremni smo da sarađujemo sa vama. Mislim da ćemo sa vama razmotriti političke probleme regiona i uopšte. Zahvalan sam na ovoj srdačnoj dobrodošici. Članovi moje delegacije su se sastali sa premijerom Srbije i razmotrili konkretna pitanja - rekao je predsednik Kazahstana.

10.15 - Srbija ima mnogo prijatelja u svetu – veće i manje, a Kazahstan ubrajamo u veće prijatelje, rekao je predsednik Nikolić kazahstanskom kolegi pred bilateralni sastanak.

Foto: Marko Todorović

10.05 - Kazahstanski predsednik je dočekan topovskim udarima, a zatim i pozdravom garde i himnama Kazahstana i Srbije. Uz najviše vojne i državne počasti ispred Palate "Srbija"počeo je zvanični deo posete kazahstanskog predsednika Srbiji.

Ispred Palate Srbija je već postavljena garda, a predeo sve vreme nadleću helikopteri.

Foto: Telegraf

Predsednik Srbije će oko 13.30 otkriti bistu kazaškom pesniku Žambilu Žabajevu.

Nakon sastanka sa predsednikom Nikolićem, Nazarbajev će razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Poseta kazahstanog predsednika poruka iskrenog prijateljstva

Izvor: Blic, 24.Avg.2016

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je prvu posetu Beogradu predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva nazvao istorijskom jer šalje iskrenu poruku prijateljstva dve države i istovremeno mu zahvalio na principijelnom stavu o nepriznavnju Kosova i Metohije i protivljenju ulaska Kosova u Unesko. Nikolić...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.