Otvorena Kineska banka u Beogradu

Izvor: RTS, 21.Jan.2017, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Kineska banka u Beogradu

Dolaskom "Bank of China" očekuje se eksponencijalni rast investicija u našu zemlju, jer je upravo ta banka otpočela finansiranje železare u Smederevu, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Dodaje da će ovaj dan biti upamćen kao početak velikih prilika koje se ukazuju Srbiji, kao ispunjenje obećanja da će Beograd postati regionalni centar, a Srbija lider u mnogim oblastima, posebno ekonomskim i bankarskim. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik Srbije je poželeo da se "Bank of China Serbia" razvija i uspešno posluje na regionalnom nivou, jer, kako ocenjuje, njen razvoj sa beogradskom adresom garantuje i razvoj Srbije. 

"Želim vam srećan početak i uspešan rad. Dobrodošli u Srbiju u koju vas, verujem, pored razumljivog interesa za pozicioniranje u ovom delu Evrope, dovodi i iskreno prijateljstvo, ali i prepoznavanje Srbije kao države koja ima sposobnu Vladu koja će u svakom smislu spremno, operativno i stručno odgovoriti visokim zahtevima vašeg poslovanja", rekao je Nikolić. 
Dolaskom Kineske banke očekuje se eksponencijalni rast investicija u Srbiju, jer je upravo ta banka otpočela finansiranje železare u Smederevu, dodao je Nikolić i poručio:  
"Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo 'Hestila', naša Železara će poslovati bolje nego ikad u svojoj istoriji", rekao je predsednik u Palati "Srbija", na ceremoniji svečanog otvaranja "Bank of China", koja će biti centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu.
Navodi i da je ona već aktivna u regionu, a da će se od danas koordinacija aktivnosti za ovaj deo Evrope, odnosno za Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, obavljati iz Srbije.
Nikolić je istakao da se ulaganje Kine u Srbiju, nakon smederevske železare, Pupinovog mosta i infrastrukturnih projekata, naročito u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija, nastavlja dolaskom "Bank of China".
"Od 'Bank of China' očekujemo realizaciju finansiranja izgradnje proizvodnih pogona što podrazumeva veliki broj zapošljavanja naših sugrađana. Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržišta od više od milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodno-trgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine", istakao je predsednik. 
Sve su to, kaže Nikolić, pokazatelji da je poslovično prijateljstvo dve zemlje obogaćeno partnerskim odnosom zasnovanim na međusobnom poštovanju, na poverenju i istinskoj posvećenosti interesima naših građana.
Prema njegovim rečima, ti interesi su, pre svih, konkretna radna mesta, razvoj privrede, prisustvo na stranim tržištima robe i novca, ali i razmena studenata, naučnika, zajedničkih projekata, manifestacija iz oblasti kulture i umetnosti.
"A od ove nedelje i mogućnost da bez viza posećujemo jedni druge, da se upoznajemo i dalje unapređujemo naše odnose. Jednom rečju – saradnja Srbije i Kine je sveobuhvatna i kao takva postaje primer svima kako bi trebalo da sarađuje država sa državom bez obzira na veličinu, moć, udaljenost, primer kako mi to vidimo i u čemu prepoznajemo budućnost u bilateralnim odnosima", kaže predsednik Srbije.
Nikolić zahvalan vladama obe zemlje na realizaciji projekata 
Predsednik Srbije kaže da je jedna od tema o kojoj je razgovarao sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom bila i dolazak 'Bank of China'.

"Posebno mi je drago što je tadašnji član delegacije NR Kine predsednik UO 'Bank of China' Tian Guoli i danas sa nama. Ovaj dan upamtićemo kao početak velikih prilika koje se ukazuju Srbiji, kao ispunjenje obećanja da će Beograd postati regionalni centar, a Srbija lider u mnogim oblastima, posebno ekonomskim i bankarskim", istakao je Nikolić.
Kaže da se takav atribut srpske prestonice ostvaruje otvaranjem jednog od najvećih bankarskih sistema na svetu koji je u našoj zemlji prepoznao partnera za ozbiljne zadatke.
"Koji je u Srbiji prepoznao politički i ekonomski stabilnu državu u nezadrživom usponu, te da je zbog takvih pokazatelja Srbija prva država među zemljama centralne i istočne Evrope sa kojom je Kina potpisala Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu. Od nje očekujemo realizaciju finansiranja proizvodnih pogona što podrazumeva veliki broj zapošljavanja naših sugrađana", dodaje Nikolić.
Rekao je da očekuje da dolazak inače četvrte najveće svetske banke, podstakne dolazak investicija u Srbiju i da produbi već dobre odnose Srbije i Kine, unapredi ekonomsku saradnju i podrži zajedničke projekte kompanija iz dve zemlje, a sve u korist građana.  
Osvrnuvši se na posetu predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji pre šest meseci, ocenio je da ona sa pravom nosi epitet istorijske posete i da razgovori koje je tada vodio sa kineskim kolegom, kao i Sporazum o sveobuhvatnom strareškom partnerstvu koji su tada potpisali, iz dana u dan dobijaju svoju konkretnu realizaciju.
Ta poseta je, rekao je, poslala "snažnu poruku" celom svetu o prijateljstvu i saradnji dve zemlje.
Tian: Nastavićemo da promovišemo finansijsku saradnju 
Predsednik "Bank of China" Tian Guoli je rekao da otvaranje njegove banke u Beogradu predstavlja važan korak koji ta banka preduzima u cilju izlaska u susret rastućim potrebama ekonomske saradnje Srbije i Kine, te da će "Bank of China", finansijskim uslugama koje pruža, dati svoj dalji doprinos kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put".

"Kina i Srbija imaju velike mogućnosti za širenje saradnje u oblasti razvoja infrastrukture i proizvodnog sektora, kao i u sektoru turističkih i finansijskih usluga, ističući važnost obostranih investicija između dve zemlje. Decembra 2015, obim trgovine između dve zemlje dostigao je 1,56 milijardi dolara, da bi u novembru 2016. međusobna trgovina imala vrednost od 1,48 milijardi dolara", rekao je Tian.
Ističe da, po osnovu osnovnog kapitala, njegova banka, na listi "Top 1.000 svetskih banaka", danas zauzima četvrto mesto.
"Nadamo se da ćemo nastaviti da promovišemo bilateralnu finansijsku saradnju koja će kompanijama i narodima dve zemlje doneti još veću korist", kaže Guoli.
Očekuje se da Kineska banka prati projekte kineskih kompanija u Srbiji, a da srpskim privrednicima približi veliko kinesko tržište. Prvi čovek srpskih finansija računa i da će uz nju srpski javni dug postati jeftiniji.
"Najvažnija stvar koju očekujem kao posredni efekat pristustva 'Bank of China' u Srbiji jeste pomoć da Srbija produbi kvalitet i smanji troškove finansiranja javnog duga Srbije. Kineska banka pruža mogućnost da Srbija ima otvoren pristup rastućem tržištu finansijskih instrumenata u juanima koji već postoje. Pre svega, mislim na panda obveznice koje bi omogućile da Srbija kvalitetnije, jeftinije i u dužim rokovima finansira svoj dug i da nastavi da smanjuje ne samo učešće duga u BDP-u nego i trošak zaduživanja", kaže ministar finansija Dušan Vujović.
Ministar Vujović je govoreći na ceremoniji naveo da razvoj odnosa Srbije i Kine ulazi i sa ovim činom u novu fazu velikog razvoja ne samo na ekonomskom, finansijskom i trgovinskom planu već u sveukupnim odnosima dve zemlje.
Vujović je rekao da očekuje da "Kineska banka" ne samo podrži rad i razvoj kineskih firmi u Srbiji već takođe i omogući srpskim investitorima da posluju u Kini i podvukao da je ta banka pravi primer razvojno-socijalnog i ekološki usmerenog bankarstva.
Li: Kineska banka od danas kukuriče
Kineski ambasador koji za sebe kaže da je Srbin kineskog porekla, podseća da se u januaru slavi i Kineska nova godina i to godina petla, pa u tom smilu kaže – od danas Kineska banka počinje da kukuriče. 
"Petao kukuriče, kaže kineskim kompanijama kao i investitorima iz drugih zemalja da dođu u Srbiju. Srbija je miroljubiva, politički stabilna zemlja, narod je gostoljubiv i vredan. Neka dođu i investiraju u Srbiju", poručuje Li.
Kineski ambasador je dodao i da je siguran da Kineska banka neće izneveriti očekivanja i da će dati doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i Srbije. 
Banka bi u početku trebalo da finansira kineske i srpske kompanije koje će zajednički nastupati i na trećem tržištu, kao i da pruža usluge i stanovništvu.

Pored predsednika Srbije i ambasadora Li Mančanga, otvaranju su prisustvovali gotovo svi srpski ministri i rukovodstvo banke.
Nikolić i Guoli su zatim otvorili i stavili svoje potpise na pano "Bank of China" u prostorijama koje su od danas sedište te banke, u Bulevaru Zorana Đinđića.  
Ranije danas, predsednik Nikolić sastao se sa predsednikom UO Kineske banke Tian Guolijem u Palati "Srbija".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena Bank of China u Beogradu

Izvor: Capital.ba, 21.Jan.2017

BEOGRAD, Dolaskom Bank of China očekuje se eksponencijalni rast investicija u našu zemlju, jer je upravo ta banka otpočela finansiranje željezare u Smederevu, izjavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. – Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo Hesteela, naša željezara će poslovati bolje...

Nastavak na Capital.ba...

Otvorena Kineska banka u Beogradu (VIDEO)

Izvor: Beta, 21.Jan.2017

Kineska banka danas je otvorena u Beogradu, a njenim dolaskom po rečima predsednika Srbije Tomislava Nikolića očekuje se "eksponencijalni rast investicija u Srbiju"."U tom smo uverenju i zbog činjenice da je ova banka otpočela finansiranje Železare u Smederevu. Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.