Opomena Vučiću, ukor Dačiću

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2014, 06:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opomena Vučiću, ukor Dačiću

Sastavni deo javnih nastupa predsednika Srbije Tomislava Nikolića postalo je "brkanje lončića", jer tek što je izjavio da kada bi bio premijer ne bi hapsio tajkune, optužuje Ivicu Dačića da kao predsednik bivše vlade nije hteo da sudi tim istim tajkunima.

- Nije trebalo hapsiti tajkune, već ih iskoristi da pomognu Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << - rekao je Nikolić početkom decembra. Sada se prisetio da je 2012. kao šef države od Dačića bezuspešno tražio sprovođenje istraga protiv srpskih bogataša.

- Kriminalac mora u zatvor, ali prvo da deo ogromnog kapitala vrati građanima - poručuje predsednik i stavljajući Dačiću na dušu zaštitu tajkuna. Primećuje da je za sve kasno, pošto je većina njih u međuvremenu sklonila pare daleko od Srbije.

Ovakva kontradiktornost, prema rečima medijskog eksperta Cvijetina Milivojevića, samo je novi u nizu Nikolićevih gafova, kojim je šef države Dačiću i Vučiću hteo da pokaže da nije za političko staro gvožđe.

- Ništa novo, pošto je Nikolić apsolutno nedosledan u potezima koje povlači kao predsednik. Krajem 2012. je na sva zvona govorio o sopstvenoj deklaraciji za Kosmet, da bi potom pod pritiskom Dačića i Vučića podržao kilavu vladinu deklaraciju i Briselski sporazum - ukazuje za "Vesti" Milivojević jednu u nizu nedoslednosti predsednika Srbije.

U poslednje vreme, kako objašnjava naš sagovornik, Nikolić za preteće poruke koristi proverene ključne teme: problem Kosova, moguće sankcije Rusiji i srpske tajkune.

- Sa Dačićem je u političkom ratu od kada je lider socijalista najavio da će se kandidovati za šefa države, jer smatra da Nikolić ne obavlja dovoljno dobro tu dužnost.

Vučiću je, osim drugih upozoravajućih izjava, poslao i poruku da su zajedno došli na vlast, pa će zajedno otići. Nikolić u stvari obojici hoće da kaže da nije politički mrtav - zaključio je Milivojević.

Da bi šef države hteo da pokaže da je "na duži rok" i pored toga što ga zbog godina penzija čeka 2017, ukazuje analitičar Jovan Komšić.

- Sadržina tih poruka koje predsednik, po sistemu "da se Vlasi ne dosete", šalje premijeru i vicepremijeru, ukazuje da bi on po svaku cenu, pa i kontroverznim inicijativama hteo da bude više prisutan u javnosti. Time hoće da pokaže i vrhu Vlade šta može da učini ako ne bude u žiži političkog odlučivanja - tumači ovaj profesor novosadskog Univerziteta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.