Nisam poredio Nikolića i Hitlera

Izvor: Politika, 23.Maj.2012, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisam poredio Nikolića i Hitlera

Demokratska stranka ne beži od odgovornosti za izborni neuspeh

Nisam poredio Tomislava Nikolića i Hitlera. Samo sam govorio da je neprikosnoveno pravo naroda da bira, ali njegovo neprikosnoveno pravo je i da pogreši. Iz toga ne sledi da narod nikada nije pogrešio. Imamo, nažalost, primere da su čitave nacije bile zavedene. To nema nikakve veze sa ovim izborima, kazao je za „Politiku” Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke. On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pojasnio svoje izlaganje na prekjučerašnjoj debati o izborima Centra za demokratiju kada je rekao da „u istoriji ima mnogo primera da su građani loše izabrali. Ako pogreše, posle je kasno... I Hitler je došao na vlast glasačkim listićima”.

Znači, to nije bila paralela?

Nisam uopšte pravio paralelu. To je bio samo primer u teorijskom razmatranju volje naroda. Volja naroda je u pravu, ali ne mora uvek istorijski da ispadne da je na najbolji način izabrala. Bilo bi vrlo opasno da se zaboravlja Hitler, da se zaboravlja da je Gebels doprineo da nemački narod izgubi 15 miliona stanovnika. To je istorija, ali to ne znači poređenje. Mi ne živimo to ovde, niti neko ima tu snagu i moć. Čak i kada bi bio najopakiji ne može da bude Hitler.

Reagujući na izbor Nikolića na Zapadu kažu da oni ne očekuju preveliki zaokret, ni ništa dramatično drugačije od politike koju je vodio Boris Tadić?

Pa, naravno. Kakva će biti politika čekamo da vidimo. To će zavisiti od vlade, jer ona vodi politiku. Prema tome, kakva se vlada bude napravila od toga će zavisiti kako će se voditi politika. Ako se napravi vlada sa SNS-om i sa DSS-om i još nekima biće zanimljivo kakvo je to nastavljanje i približavanje Evropi s obzirom na izražene programe i stavove pojedinih stranaka. Ako se napravi vlada na osnovu dosadašnje, postojeće koalicije, podrazumeva se da će ona nastaviti svoju politiku. Između ostalog, dobila je 135 mandata, ako tome dodate i LDP –150 mandata. Ne može se sad reći da to nema veze, da o tome nećemo da razgovaramo.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 24. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

J. Cerovina

objavljeno: 24.05.2012.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mićunović: Nisam poredio Nikolića i Hitlera

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Maj.2012, 00:19

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović tvrdi da nije poredio Tomislava Nikolića i Adolfa Hitlera kada je, komentarišući izbore u Srbiji naveo da je i vođa nacista na vlast došao na izborima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Mićunović: DS ne beži od odgovornosti za neuspeh

Izvor: Radio 021, 24.Maj.2012

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da njegova stranka ne beži od odgovornosti za izborni neuspeh i najavio da će se baviti analizama gde su načinjene greške.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.