Izvor: Politika, 23.Nov.2014, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić započeo posetu Emiratima

Posle razgovora o ekonomskim temama, predsednik Srbije sa šeikom Bin Zajedom pratio trku Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić započeo je dvodnevnu radnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na poziv prestolonaslednika Abu Dabija Muhameda bin Zajeda.

Nikolić je najpre razgovarao s Jusufom Alijem, vlasnikom kompanije „Lulu”, koji mu je preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zainteresovanost za plasiranje srpskih prehrambenih proizvoda u objektima tog vodećeg lanca hipermarketa u UAE. Nikolić je istakao da tradicionalno prijateljstvo Srbije i Emirata daje ekonomskim odnosima stabilnu i izvesnu budućnost, navodi se u saopštenju predsednikove službe za saradnju s medijima.

On je Aliju zahvalio zbog zainteresovanosti za kupovinu srpskih prehrambenih proizvoda i ukazao da Srbija ima dugu tradiciju proizvodnje hrane.

„Naši prehrambeni proizvodi su veoma kvalitetni i zdravi”, istakao je predsednik, dodavši da srpski proizvođači, u saradnji s brojnim naučnim institutima, mogu obezbediti hranu vrhunskog kvaliteta. Takođe, može da se razmotri i opcija da ’Lulu’ investira u proizvodnju one hrane koja se traži u njenim prodajnim lancima, prema standardima koje kupci traže”, rekao je Nikolić.

Nikolić se u Abu Dabiju susreo i sa direktorima predstavništva „Energoprojekta” u ovoj zemlji, Nedeljkom Magazinom i Vladimirom Miloševićem. Istakao je zadovoljstvo zbog činjenice da „Energoprojekt” dobro posluje u ovom regionu i da, pored jake konkurencije, uspešno realizuje brojne projekte.

„Vi ste u prednosti, jer ste ovde dugo, i zato što ste veoma otvoreni i spremni na saradnju. Ovde ste došli da ostanete”, rekao je Nikolić. On je naglasio da bi trebalo omogućiti srpskim kompanijama koje se bave građevinom da se uključe u projekat gradnje, s obzirom na to da imamo izuzetno stručne i sposobne ljude za tu oblast.

„O uspešnosti rada ’Energoprojekta’ govore njegovi rezultati”, rekao je Magazin i dodao da je obim poslova oko 100 miliona evra na trogodišnjem nivou.

Predsednik Srbije juče je obišao i jednu od najvećih džamija na svetu, Zajed džamiju.

„Na mestu spomenika od velike emotivne i moralne vrednosti za narod UAE i njegovih vladara postoji osećanje dubokog poštovanja prema viziji nj. v. šeika Zajeda bin Sultana al Nahjana, oca nacije koji je mudro vodio svoj narod”, upisao je predsednik Srbije u knjigu utisaka.

„U vremenu kada su odnosi Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u usponu, možemo samo da izrazimo nadu i veru da će prijateljstvo dva naroda trajati i razvijati se u skladu s usponom i prosperitetom dveju zemalja”, istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije iskoristio je i poziv šeika Bin Zajeda da zajedno posmatraju trku Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija, kako bi razgovarali o zajedničkim projektima Srbije i UAE, novim ulaganjima u domaću privredu i poboljšanju uslova života za naše građane.

Šeik Bin Zajed je tokom razgovora posebno naglasio da je odličan lični, prijateljski odnos koji ima s predsednikom Nikolićem garancija unapređenja bilateralne saradnje, naročito na polju ekonomije i investicija, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

M. Albunović

objavljeno: 24.11.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Predsednik Nikolić nastavlja posetu Emiratima

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 08:57

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavlja danas radnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), na poziv prestolonaslednika Abu Dabija Muhameda bin Zajeda...Nikolić je juče iskoristio poziv šeika Bin Zajeda da zajedno posmatraju trku Formule 1 za veliku nagradu Abu Dabija, kako bi razgovarali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.