Nikolić u UN: Sporazum o klimi suštinski korak ka zaustavljanju zagrevanja planete

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2016, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u UN: Sporazum o klimi suštinski korak ka zaustavljanju zagrevanja planete

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas na ceremoniji potpisivanja Pariskog sporazuma o klimatskim promenama da je postizanje tog sporazuma "jedan od značajnih koraka u razvoju savremene civilizacije i dodatni podsticaj multilateralizmu i razvoju međunarodne saradnje".

"Verujem da je Sporazum koji danas potpisujemo suštinski korak >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ka zaustavljanju procesa zagrevanja planete, koji već poprima zastrašujuće razmere. Potpisivanjem Pariskog sporazuma određujemo budućnost planete, pokazujući odgovornost i spremnost da preduzmemo neophodne korake",rekao je Nikolić na ceremoniji u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Na potpisivanju globalnog sporazuma o klimi kojem su prisustvovali ;generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predsednik Francuske Fransoa Oland i drugi svetski lideri, Nikolić je kazao da "nijedna zemlja, bez obzira na veličinu i nivo ekonomskog razvoja, nije imuna na promene ćudi prirode, koju nismo nasledili od naših predaka, već pozajmili od naših potomaka".

On je naglasio da rešavanje pitanja globalnih klimatskih promena zahteva sveobuhvatno delovanje kroz konkretne aktivnosti na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Nikolić je kazao da je Srbija spremna da da svoj doprinos, posebno imajući u vidu da je u dva navrata bila žrtva katastrofalnih poplava i da je potpisivanje Pariskog sporazuma "samo prvi korak na dugom i mukotrpnom putu njegove implementacije".

Prema njegovim rečima Srbija je kao "odgovoran i aktivan član zajedničkog tima" preduzela neophodne mere na nacionalnom nivou kako bi doprinela postizanju ciljeva Okvirne konvencije UN i među prvih 10 zemalja u svetu dostavila svoje Nacionalno utvrđene mogućnosti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, juna 2015. godine.

Nikolić je podsetio da je Srbija detaljno i precizno definisala dalje korake u sprovođenju Sporazuma iz Pariza, da je donela nacionalnu strategiju i formirala Nacionalni savet za klimatske promene koji je zadužen da prati stanje, razvoj i sprovođenje nacionalne politike i predlaže mere za koordiniranje i unapređenje aktivnosti u ovoj oblasti.

"Srbija će na odgovoran način nastaviti da daje doprinos aktivnostima Ujedinjenih nacija, kao i svim drugim, međunarodnim, evropskim i regionalnim inicijativama u rešavanju problema klimatskih promena", rekao je Nikolić izrazivši uverenje da je potpisivanje Pariskog sporazuma suštinski korak ka zaustavljanju procesa zagrevanja planete.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Nikolić o klimi: Spremno i odgovorno za budućnost planete

Izvor: N1 televizija, 22.Apr.2016

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku sporazum o klimi. Pre potpisivanja on je rekao da današnji dan može mnogo značiti za budućnost Zemlje i izrazio nadu da će sporazum o klimi biti podsticaj za dalju saradnju i na političkom nivou...Nikolić je na ceremoniji...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.