Nikolić spreman da ode u Srebrenicu

Izvor: Mondo, 29.Jun.2015, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić spreman da ode u Srebrenicu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio da usvajanje rezolucije o Srebrenici neće doprineti pomirenju u regionu, niti će sprečiti da se zločini dese u budućnosti.

Foto: Guliver/Getty Images/Sean Gallup

"Predsednik apeluje da prestanu verbalni sukobi i inicijative koje još više produbljuju ožiljke porodica stradalih i onemogućavaju pomirenje u regionu", navodi se u saopštenju kabineta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << predsednika.

Precizira se da Nikolić smatra da će usvajanje rezolucije imati negativan efekat, pošto će nezadovoljstvo porodica žrtava dodatno eskalirati.

Kako se navodi, zastrašujuća je nepravda da se Srbima uskraćuje pravo na iskazivanje poštovanja prema sopstvenim žrtvama, kao i pokušaji da se srpski narod označi kao genocidan.

"Poražavajući su pokušaji da se jedan narod označi kao genocidan. Srbi su narod koji je tokom dva svetska rata daleko više stradao od ostalih, koji je stradao i tokom sukoba u BiH. Da ne spominjemo bol naroda koji su pored srpskog bili žrtve, kao što su Jevreji, Jermeni, Romi, ako Srebrenica postane simbol genocida", navodi se u saopštenju.

Nikolić je reagovao i na izjavu predsedavajućeg predsedništva BiH Mladena Ivanića, da predsednik Srbije deli Srbe sa ove i one strane Drine, naglasivši da "ne postoji nijedan argument za takvu konstataciju".

"Predsednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih činilaca da usmere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama, ili radnjama na postizanje kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu. Predsednik je bio spreman da dođe u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina", stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Nikolić od Ivanića očekuje saradnju i razumevanje, a "navode o strogoći, ne želi da komentariše".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Srbi nisu genocidan narod

Izvor: Akter, 29.Jun.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da usvajanje rezolucije o Srebrenici što je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija inicirala Velika Britanija, neće doprineti pomirenju u regionu, niti će sprečiti da se zločini dese u budućnosti.."Predsednik apeluje da prestanu verbalni sukobi...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.