Izvor: Politika, 20.Dec.2014, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sprema predlog konačnog rešenja za Kosovo

Predsednik Srbije upozorava da, ukoliko ne bude jedinstva državnog vrha, više ništa ne može da učini za KiM

 Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rešio je da se posle dve godine, kada je predložio platformu za južnu srpsku pokrajinu, ponovo ozbiljnije pozabavi pitanjem Kosova i Metohije. U intervjuu za NIN, najavio je da će Vladi Srbije uskoro predložiti svoj konačni predlog rešenja pitanja Kosova i Metohije.

„Na tom predlogu intenzivno radim, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smo već negde na ivici i svako naše sledeće popuštanje moglo bi da znači da smo se pomalo prećutno sa mnogo čime saglasili”, rekao je Nikolić.

Milovan Drecun (SNS) podržava ovu ideju Nikolića dok Borislav Stefanović (DS) smatra da će to biti još jedna nerealna, nesprovodiva predsednikova inicijativa o Kosovu i Metohiji, koja će teško dobiti podršku vlade.

Sam predsednik Srbije je rekao da, ako ne bude jedinstva državnog vrha, više ništa ne može da učini za Kosovo, jer u njegovoj nadležnosti nije ni spoljna ni unutrašnja politika. „Ali, pošto sam pobedio na direktnim izborima, od mene se očekuje da uvek imam stav i spreman sam, kao i u slučaju prethodne platforme o Kosovu, da predložim inicijalni tekst i da mi vlada kaže šta je za nju moguće, a šta nije, da dođemo do zajedničkog rešenja i da za to tražimo i podršku u međunarodnim krugovima”, rekao je, dodajući da tim predlogom niko neće biti potpuno zadovoljan. On veruje da će naići na otpore u zapadnim državama koje su priznale nezavisnost Kosova i da će, ako priznanje Kosova bude uslov za prijem u EU, to biti jasan signal da Brisel ne želi Srbiju u članstvu.

Ovo zalaganje je samo korak napred u onome što je Nikolić najavio još početkom, ovog meseca na RTS-u. Prenevši javnosti da je od evropskog komesara za politiku susedstva i proširenje Johanesa Hana čuo jasnu poruku da Srbija neće biti deo EU dok ne reši pitanje KiM. Predsednik Srbije je potom, za „Večernje novosti”, izjavio da će nas Brisel suočiti sa priznavanjem Kosova i da na to moramo da budemo spremni.

On je, setimo se, krajem 2012. inicirao platformu o Kosovu, iz koje su potom izbačeni delovi koji se tiču prekida dijaloga sa Prištinom, kao i formulacija da „ništa nije dogovoreno dok nije dogovoreno”.

Iz predloga platforme, sastavljene u Nikolićevom kabinetu, proistekla je Rezolucija o principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, koja je usvojena u Skupštini Srbije, sredinom januara prošle godine. U njoj je, između ostalog, bilo predviđeno da će se ti razgovori voditi oko postizanja sveobuhvatnog, obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju i posebno se insistiralo na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština.

Povodom jučerašnje Nikolićeve najave, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun misli da se približava vreme kada bi Srbija trebalo da izađe sa jednim predlogom koji bi podrazumevao njeno viđenje rešenja tog problema. „U igri oko Kosova uglavnom smo bili vođena strana i nama su nam nametana rešenja. Prvi put smo sa Briselskim procesom i postizanjem tog prvog sporazuma imali inicijativu, rekli ne samo šta nećemo, već i ponudili neko rešenje, što je napravilo pravi kopernikanski obrt, jer je pozicija Srbije počela da se uvažava od strane onih koji očigledno stoje iza secesije KiM. Sada je ovo jedna dobra preventivna ideja predsednika Nikolića, da počnemo da razgovaramo i postignemo konsenzus”, misli Drecun koji se slaže sa stavom da je neophodno jedinstvo o ovom pitanju, ali „ne samo u izvršnoj vlasti nego uopšte u celom društvu”, da bismo u jednom periodu kada to dođe na dnevni red imali predlog i da bismo mogli da se nametnemo kao strana koja iskazuje inicijativu, da se oko našeg predloga razgovara, „a ne da nam neko drugi servira svoj predlog, pa da onda mi pokušavamo da što više ublažimo štetne posledice tog predloga”.

S druge strane, šef Poslaničkog kluba Demokratske Stranke u Skupštini Srbije Borislav Stefanović kaže da predsednik ima pravo da predlaže promene u spoljnoj politici i u odnosu prema Kosovu, takođe, ali da to pokazuje da „predsednik politički razmišlja sve više i sve izrazitije na pozicijama koje su suprotne od premijera Vučića”.

„To bi bila još jedna nerealna, nesprovodiva inicijativa predsednika Republike o Kosovu i Metohiji, koja će teško dobiti podršku vlade. Ali to može biti rasplet odnosa između Nikolića i Vučića. Isto tako i situacija u kojoj predsednik kaže: ’Ja sam patriota, ali ovi iz vlade me nisu slušali’, kaže Stefanović, koji pretpostavlja da Nikolić može da predloži nešto što bi značilo međunarodnu konferenciju o Kosovu ili podelu Kosova. „I jedno i drugo je potpuno nerealno i nesprovodivo. Dakle, neće imati nikakvog efekta, sem unutrašnjepolitičkog”, zaključuje Stefanović.

----------------------------------

Simić: Albanci smatraju da je stvar završena s prijemom u MOK

Na naše pitanje da li je ovo trenutak da se sastavlja predlog za konačno rešenje Kosova, ako se ima u vidu da se u Briselu i dalje vodi dijalog između Beograda i Prištine i da Srbije još nije na vratima EU, profesor FPN-a Predrag Simić nije odgovorio direktno.

„Ne mogu vam reći šta Tomislav Nikolić misli, ali mogu vam reći ono što sam za vikend čuo na konferenciji (nevladinih organizacija) u Budvi sa Albancima. Albanci smatraju da je stvar završena i da je početak priznanja Kosova od strane Beograda bio prijem u MOK, na koji Vlade Divac nije reagovao i Kosovo je postalo član MOK-a. Oni sad očekuju Savet Evrope. A Beograd očekuje da oni daju saglasnost na stvaranje zajednice srpskih opština. Ali, u ovom trenutku niko ne zna šta to znači i sklon sam mišljenju da zapravo to može samo da bude neka vrsta ’smokvinog lista’ za sveobuhvatni sporazum o dobrosusedskim odnosima, što traže Nemci. U ovom trenutku čini mi se da je samo još pitanje kako će izgledati savez srpskih opština”, kaže Simić.

Biljana Čpajak

objavljeno: 20.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.