Nikolić sa Hilari Klinton

Izvor: RTS, 22.Jun.2012, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sa Hilari Klinton

Srbija spremna da nastavi pregovore s Prištinom radi očuvanja stabilnosti u regionu, rekao predsednik Tomislav Nikolić na sastanku sa Hilari Klinton. Nikolić pozvao američke kompanije da ulažu u srpsku privredu navodeći da ona ima perspektivu.

19.20 - Predsednik Tomislav Nikolić sastao se sa američkom državnom sekretarkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hilari Klinton

Na marginama Konferencije UN u Rio de Žaneiru, posvećene zelenoj ekonomiji i održivom razvoju, predsednik Srbije Tomislav Nikolić imao je više bilateralnih susreta. Najznačajniji su bili sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Turska namerava da pomogne ekonomski oporavak Srbije, pre svega kroz investicije u infrastrukturne projekte, istakao je turski premijer Redžep Tajip Erdogan u razgovoru sa predsednikom Nikolićem u Rio de Žaneiru.

Erdogan je istakao da je Srbija izuzetno važna zemlja na Balkanu, uz šta ide i velika odgovornost, a da "Turska očekuje od Srbije da bude primer i temelj mira i stabilnosti u ovom delu Evrope".

Nikolić je istakao da bi dobre odnose dve zemlje trebalo i dalje unapređivati, naročito u oblasti ekonomije. Po Nikolićevim rečima, Srbija pridruživanje EU smatra svojim strateškim ciljem i od toga neće odstupiti.

"Naša zemlja ima ogroman potencijal u prirodnim i ljudskim resursima, koji predstavljaju njenu komparativnu prednost, i dalje će graditi mostove dobrosusedske saradnje i raditi na tome da bude pre svega ekonomski jaka i prosperitetna", istakao je Nikolić.

Nikolić je na sastanku s Hilari Klinton poručio da je Srbija spremna da nastavi pregovore s Prištinom radi očuvanja stabilnosti u regionu.

Kako je saopštila Pres služba predsednika Srbije, Nikolić je Klintonovoj rekao da je "strateški cilj Srbije nastavak evropskih integracija, ali i saradnja sa svim zemljama koje u tome pronalaze zajednički interes".

Hilari Klinton prenela je srpskom predsedniku da je interes Vašingtona da Srbija doprinese miru i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, nastavi da razvija dobrosusedske odnose, i razgovorima reši sporna pitanja.

Nikolić je američkoj državnoj sekretarki rekao i da su Srbiji preko potrebne strane investicije. On je, kako je navedeno, rekao da će ako je potrebno, lično instistirati da se u Srbiji obezbedi povoljniji poslovni ambijent za strane investitore.

Predsednik Srbije je pozvao američke kompanije da ulažu u srpsku privredu navodeći da ona ima perspektivu.

Nikolić o održivom razvoju

Poslednjeg dana samita u Riju - koji je okupio delegacije 191 zemlje, predsednik Nikolić je poručio da Srbija taj skup smatra prekretnicom ka globalnom prelasku na zelenu ekonomiju.

Obraćajući se učesnicima samita, Nikolić je naglasio da je regionalna saradnja ključna za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

"Srbija čvrsto veruje da je jačanje regionalne saradnje, uz angažovanje regionalnih organizacija i tela, ključ za uspešnu implementaciju međunarodno definisanih ciljeva, uključujući i zaključke ove konferencije", rekao je Nikolić.  

Podsećajući da će broj stanovnika na našoj planeti do 2050. godine porasti na devet milijardi stanovnika, Nikolić je istakao da je jasno da intenzivan razvoj privrede i društva baziran na ekstenzivnom korišćenju prirodnih resursa, koji je okarakterisao 20. vek, nije moguće nastaviti niti priuštiti.

"Neophodno je obnoviti političku posvećenost održivom razvoju kao našem krajnjem cilju i zelenoj ekonomiji kao sredstvu za njegovu realizaciju. Moramo imati na umu da je odgovornost za kreiranje precizne i jasne agende za budućnost upravo na nama, političkim liderima iz čitavog sveta", naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija konferenciju "Rio plus 20" smatra svojevrsnom prekretnicom koja će nas usmeriti ka globalnom prelasku na zelenu ekonomiju.

Novi ekonomski model

Kako je dodao, prelazak na novi ekonomski model treba da osigura privredni rast, kreira nova radna mesta, iskoreni siromaštvo, obezbedi ekonomsku valorizaciju prirodnog kapitala.

Predsednik Srbije istakao je da je, u skladu sa svojom politikom usaglašavanja sa naprednim ekonomskim standardima EU, Srbija, uz podršku UNDP-a i UNEP-a, izradila Studiju o zelenoj ekonomiji i perspektivi institucionalnih reformi u cilju postizanja održivog razvoja.  

Inovativni predlozi, poput Ombudsmana za održivost, kao i Saveta za održivi razvoj (na nivou UN), prema njegovoj oceni, mogli bi doprineti uspešnom unapređenju institucionalnog okvira na globalnom nivou.

"Srbija ostaje privržena jačanju ekološke dimenzije institucionalnog okvira za održivi razvoj, što za rezultat treba da ima uspostavljanje specijalizovane agencije UN za pitanja zaštite životne sredine", naglasio je Nikolić.

Predstavnici 191 države, među kojima 86 šefova država ili vlada, okupili su se u Rio de Žaneiru da bi postigli istorijski pakt o zelenoj planeti koji bi milijarde ljudi izvukao iz siromaštva.

Na samitu UN, koji je nazvan "Rio plus 20", pošto se na istom mestu održava posle tačno 20 godina, delegaciju Srbije predvodi Nikolić, a na skupu su i šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.