Nikolić sa Bajdenom

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sa Bajdenom

Vašington nije imao prave informacije o stanju u odnosima Prištine i Beograda, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle susreta sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Nikolić kaže da se Bajden oseća pozvanim da pomogne da se taj problem reši, zato što je Amerika priznala nezavisnost Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, posle razgovora sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, da informacije koje su stizale u Vašington >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nisu odgovarale stanju u odnosima Prištine i Beograda i da napredak dijaloga nije pravilno ocenjivan.

"Gospodin Bajden kao predstavnik američke administracije nije bio upoznat sa detaljima o tome šta je Narodna skupština Republike Srbije tražila i kakvu Rezoluciju je donela", izjavio je Nikolić za Tanjug posle sastanka sa američkim potpredsednikom u Rimu.

Prema njegovim rečima, razgovor je bio izuzetno koristan zato što su govorili o temama koje interesuju i SAD.

"Potpredsednik SAD je jasno rekao da se oseća pozvanim da pomogne da se taj problem reši, zato što je Amerika priznala nezavisnost Kosova i Metohije", istakao je srpski predsednik.

Susret Nikolića i Bajdena bio je prvi na tom nivou posle četiri godine, a razgovarali su oko sat vremena, više nego što je protokolom bilo predviđeno.

"Ovo je bila dobra prilika, ustoličenje novog pape, da imam nekoliko bilateralnih razgovora. Među njima možda i najvažniji je bio razgovor sa potpredsednikom Amerike, na njegov poziv, i mislim da je postalo jasno da neke informacije koje su stizale u Ameriku nisu odgovarale stanju u odnosima Prištine i Beograda, a stepen ili napredak dijaloga nije pravilno ocenjivan", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da je ukazao svom sagovorniku da su mnoge države priznale nezavisnost Kosova zahvaljujući tom prvom, američkom priznanju, ali i da Srbija ima samo prijatelje u svetu i da "ne deli države i narode po tom osnovu, već po osnovu toga koliko ko može sa Srbijom da sarađuje iskreno, otvoreno uz sva opterećenja i ograničenja koja postoje".

"Američka i srpska adminstracija će ubuduće imati mnogo češće kontakte na visokom nivou, zato što svi želimo da ovaj problem jednom konačno rešimo i da obezbedimo bolji život za građane Srbije, računajući tu Kosovo i Metohiju, za građane Kosova, računajući tu srpsku zajednicu koja će imati pomoć i sa srpske strane i sa strane Evropske unije", uveren je Nikolić.

On je ukazao da dolaze meseci u kojima će kosovski problem najverovatnije biti rešen.

"Ako se desi da Albanci baš ni od čega ne žele da odustanu, taj će problem ostati za buduće generacije, što neće biti dobro za Srbiju, ali ni za ljude koji žive u Prištini", zaključio je predsednik Nikolić.

U delegaciji Srbije su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i savetnik predsednika Marko Đurić.

U američkoj delegaciji je Bajdenov savetnik za bezbednost Džejk Saliven, zamenica državnog sekretara za EU i Zapadni Balkan Ketlin Doerti, specijalni savetnik potpredsednika za Evropu i Rusiju Čeri Denijels i direktor Nacionalnog saveta za bezbednost SAD za Balkan Mark Fleming.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nikolić: Vašington nije imao prave informacije o dijalogu

Izvor: Kurir, 18.Mar.2013

Gospodin Bajden kao predstavnik američke administracije nije bio upoznat sa detaljima o tome šta je Narodna skupština Republike Srbije tražila, i kakvu Rezoluciju je donela, kaže predsednik Srbije..RIM - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas popodne u Rimu sa potpredsednikom SAD Džozefom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.