Nikolić primio akreditivno pismo novog ambasadora Kine

Izvor: Blic, 22.Jul.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić primio akreditivno pismo novog ambasadora Kine

Beograd - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivno pismo novog ambasadora Kine u Beogradu Li Mančanga koji je istakao da između dve zemlje postoji "uzajamna podrška za pitanja od ključnih interesa" i preneo spremnost Pekinga da radi na "podizanju bilateralnih odnosa na viši nivo".

Li mančang i Tomislav Nikolić

- Srbija u ovom trenutku prolazi kroz izuzetno osetljivo razdoblje u svom razvoju i predstoji nam donošenje važnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i složenih odluka u čemu ćemo, siguran sam, imati podršku i razumevanje Kine - rekao je Nikolić na svečanosti u Palati "Srbija".

Predsednik Srbije je ocenio da bilateralne odnose odlikuje tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo, kao i uzajamno poverenje i iskrena podrška u najvažnijim pitanjima.

S tim u vezi, Nikolić je istakao da Srbija visoko ceni principijelni stav Kine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i da pruža punu podršku politici "jedne Kine".

On je istakao da je jedan od osnovnih prioriteta naše zemlje da obezbedi povoljan i siguran ambijent za poslovanje i privlačenje stranih investicija u čemu, kako je naveo, Srbija posebno računa na kineske investitore.

Ambasador Li je izrazio uverenje da dve zemlje veže "duboko tradicionalno prijateljstvo koje je izdržalo test vremena i postalo još jače".

- Naše dve zemlje podržavaju jedna drugu po pitanjima koja su od ključnog i velikog interesa za drugu stranu i rade na produbljivanju međusobnog političkog poverenja - rekao je kineski ambasador na dobrom srpskom jeziku.

Ističući da je Srbija zemlja od ključnog značaja u regionu jugoistočne Evrope, Li je naveo da, zahvaljujući obostranim naporima, saradnja na velikim infrastrukturnim projektima poput mosta Zemun-Borča, termoelektrane "Kostolac" i autoputa E763, "uspešno napreduje".

- Kina poklanja veliku pažnju strateškom partnerstvu sa Srbijom i spremna je, na temeljima međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi, da podigne naše bilateralne odnose na novi viši nivo - poručio je ambasador.

Li je ocenio da Srbija poslednjih godina "uživa političku stabilnost i da je napredovala u evropskim integracijama i unapredila odnose sa susedima".

- Kao dobar partner i prijatelj, Kina pozdravlja vaša razvojna dostignuća i iskreno se nada da će Srbija održati jak razvojni trend i igrati još veću ulogu u međunarodnim i regionalnim odnosima - zaključio je novi kineski ambasador.

Svečanosti su prisustvovali i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Ivan Mrkić, kao i članovi kineske delegacije.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi ambasador Kine kod Nikolića

Izvor: B92, 22.Jul.2014

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivno pismo novog ambasadora Kine u Beogradu Li Mančanga...Ambasador je istakao da između dve zemlje postoji "uzajamna podrška za pitanja od ključnih interesa" i preneo spremnost Pekinga da radi na "podizanju bilateralnih odnosa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.