Nikolić primio akreditive ambasadora Kanade

Izvor: RTS, 22.Dec.2014, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić primio akreditive ambasadora Kanade

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kanade u Beogradu Filipa Pininigtona. Nikolić istakao da Srbija pridaje posebnu važnost daljem razvoju ukupnih odnosa sa Kanadom, na osnovu zajedničkih vrednosti i obostranih interesa.

Pozdravljajući kanadskog ambasadora, predsednik Tomislav Nikolić je rekao da stupanje na dužnost ambasadora Kanade ima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << simbolički značaj, prenosi Tanjug.

"Vaše stupanje na dužnost u godini u kojoj obeležavamo vek od izbijanja Prvog svetskog rata ima simbolički značaj i podseća na istorijsko savezništvo i tradicionalno prijateljske odnose Srbije i Kanade", rekao je Nikolić.

Istakao je da Srbija želi uspostavljanje kontinuiranog političkog dijaloga sa Kanadom i očekuje da će biti uspostavljena praksa redovnih kontakata visokih zvaničnika dve zemlje u cilju međusobog konsultovanja po pitanjima od obostranog interesa i intenziviranja bilateralne ekonomske saradnje.

U tom kontekstu, ukazao je na to da je u prethodnom periodu ostvaren bitan napredak u intenziviranju ekonomske saradnje Srbije i Kanade i izrazio zadovoljstvo zbog značajnog prisustva kanadskih kompanija u našoj zemlji.

"Uveren sam da dostignuti nivo naših odnosa, u čijem razvoju važnu uloga ima srpska zajednica u Kanadi, pruža mogućnosti za još tešnju saradnju na bilateralnom i multilateralnom planu, i radujem se zajedničkom radu na njenom daljem intenziviranju", zaključio je Nikolić.

Pinington je rekao da se raduje daljoj izgradnji dinamičnih odnosa između dve zemlje, zasnovanih na snažnim vezama između naših vlada, kao i širenju trgovinskih i investicionih odnosa i ličnih veza između naših naroda.

"Kanada snažno podržava demokratsku i ekonomsku transformaciju Srbije. Pozdravljamo posvećenost Srbije evropskim integracijama i u potpunosti podržavamo njene težnje ka članstvu u Evropskoj uniji. Verujemo da će to obezbediti dugoročni prosperitet, stabilnost i bezbednost narodu Srbije i čitavom Zapadnom Balkanu", istakao je Pinington.

Takođe je izrazio spremnost za unapređenje bezbednosti i stabilnosti u regionu i čestitao Beogradu na postizanju istorijskog sporazuma sa Prištinom o normalizaciji odnosa.

"Sa interesovanjem ćemo pratiti kako Srbija nastavlja da igra konstruktivnu ulogu u regionu. Radujemo se saradnji sa Srbijom u njenoj ulozi predsedavajuće OEBS-u u 2015. godini", poručio je Pinington.

Naglasio je da su trgovinski i investicioni odnosi Kanade i Srbije u usponu, pa je do danas više od 50 kanadskih kompanija uložilo, ili je obećalo da će uložiti, više od milijardu dolara na polju rudarstva i energetike, prehrambene industrije, farmaceutike, proizvodnje, trgovine i informativnih i komunikacionih tehnologija.

"To čini Kanadu jednim od vodećih izvora investiranja u privatni sektor u Srbiji", rekao je ambasador i istakao da "sveobuhvatan i sistematski pristup srpske vlade ekonomskim reformama, takođe, ohrabruje potencijalne kanadske investitore".

Pinington je dodao da će Kanada nastaviti da podržava i reforme na polju odbrane u Srbiji kroz učešće srpskih vojnika u vojnim kursevima koje organizuje njegova zemlja, kako u Kanadi tako i u regionu.

Podsetio je i na veliki doprinos Kanade posle katastrofalnih poplava koje su Srbiju zadesile u maju, kao i na istoriju prijateljstva i saradnje između dva naroda, dugu više od jednog veka.

"Kanada i Srbija bi trebalo da nastave da izvlače korist iz svojih ličnih veza kako bi ojačale naše bilateralne odnose. Snažna srpsko-kanadska zajednica može da pomogne u oblikovanju naše zajedničke budućnosti", zaključio je Pinington.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.