Nikolić pokrovitelj akademicima Evrope

Izvor: Blic, 21.Avg.2014, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić pokrovitelj akademicima Evrope

Tomislav Nikolić nije postao akademik, ali je uz pomoć akademika SANU postao patron ili pokrovitelj.

Tomislav Nikolić nije postao akademik, ali je uz pomoć akademika SANU postao patron ili pokrovitelj.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić jednoglasno je izabran za patrona Evropske akademije nauka i umetnosti. Akademija je osnovana 1990. godine u Salcburgu i od tada do danas poziva mnoge akademike širom sveta da postanu njeni članovi. Zasad ima oko 1.500 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članova.

Iz Srbije, to su, između ostalih, predsednik SANU Nikola Hajdin i oba njegova potpredsednika akademici Nikola Tasić i Ljubiša Rakić.

- Nikolićeva funkcija je protokolarna. On nije biran za člana Evropske akademije nauka i umetnosti, on nije akademik, već patron, protektor, što je funkcija koju dobijaju šefovi država koje su, po oceni EANU, u proteklom periodu najviše doprineli razvoju nauke - objašnjava za „Blic“ akademik Ljubiša Rakić.

Pismo doneo Ajgner

Ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner potvrdio je za „Blic“ da je Nikoliću doneo pismo o izaboru za patrona EANU. „Mogu da vam potvrdim da je ta informacija tačna“ naveo je Ajgner u poruci, ne upuštajući se u ocenu značaja EANU u Austriji.

Srbija je, prema njegovim rečima, u poslednje tri godine doprinosom u nauci, činjenicom da je Beogradski univerzitet na Šangajskoj listi i drugim dostignućima zaslužila da njen predsednik postane patron EANU.

- To je priznanje zemlji i njenoj nauci. Među ranijim patronima su predsednici država iz okruženja, čak i tri kralja - kaže Rakić.

Vest da je izabran za patrona predsedniku Nikoliću saopštio je u neposrednom razgovoru u Beogradu predsednik Evropske akademije nauka i umetnosti Feliks Ugner.

- On je proletos boravio u Beogradu i imao razgovore sa nama u SANU. Izrazio želju da šef naše države postane patron, što smo podržali. Dan kasnije, Ugner se sastao sa predsednikom Nikolićem i to mu saopštio - kaže akademik Rakić.

Nikolić će u martu sledeće godine biti promovisan i tada će održati prigodnu besedu. Patroni ove akademije su Ivo Jospović, Milo Đukanović, Borut Pahor, bivši kralj Huan Karlos i drugi.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.