Nikolić moli Putina za pomoć

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2015, 02:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić moli Putina za pomoć

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pisao je Vladimiru Putinu i zamolio da Rusija uloži veto na britanski predlog rezolucije o Srebrenici. Osim na adresu ruskog predsednika, Nikolić je poslao pisma i ostalim šefovima država-članica SB UN, kao i generalnom sekretaru Ban Ki Munu.

Nikolić je, prema oceni predsednika Centra za strateške >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << alternative Aleksandra Mitića, načinio dobar potez.

- Jasno je da premijer Vučić to nije mogao da uradi uoči posete nemačke kancelarke, jer bi mu otežalo pregovore u kojima ga čekaju oštri stavovi i uslovi - kaže za "Vesti" Mitić i dodaje da je Vučić "manevarski" prepustio ulogu proruskog čoveka šefu države.

Rezoluciju treba posmatrati u geopolitičkom kontekstu, ali i vremenskom jer, kako ističe naš sagovornik, pokrenuta je sada iako se 20. godišnjica ne razlikuje od 10, 15. ili bilo koje druge godišnjice Srebrenice.

- SAD su ovim, jednim udarcem htele da ubiju tri muve: da Dodiku poruče da im se ne sviđa njegova bliskost sa Putinom, da Beogradu ukažu da je teško da strateški cilj bude EU, a da se kad zagusti pomoć traži od Moskve. Hoće i Rusiju da dovedu u nezgodnu situaciju, jer ima 15 odsto muslimana i posebne odnose sa muslimanskim zemljama, pa da joj bude teško da stavi veto na rezoluciju koja osuđuje zločine nad muslimanima - pojašnjava Mitić.

On smatra da je britanska rezolucija nepopravljiva i da izmene mogu da budu samo kozmetičke, jer je jasna politička poruka koju London hoće da pošalje, a to je snažan udarac na RS i Srbiju.

Mitić ukazuje i na licemerje Vašingtona koji procenjuje da je Moskvi teško da blokira predlog i ne glasa za zločine nad muslimanskim življem.

Sa približavanjem sednice u Njujorku i obeležavanja u Potočarima 11. jula, situacija se uskomešala i u Srbiji. Srpski studenti su pokrenuli peticiju s molbom predsedniku i premijeru da ne idu u Srebrenicu i ukrstili koplja sa univerzitetskom profesorkom Srbijankom Turajlić koja je "zgrožena tekstom peticije".

Peticiju Nikoliću i Vučiću do juče je potpisalo 2.000 studenata iz Srbije, Crne Gore i RS, kao i veliki broj njihovih kolega u dijaspori. Apel će 8. jula predati u Vladi Srbije s nadom da će ih primiti Vučić.

Srbijanku Turajlić su pozvali da prizna genocid nad srpskim narodom u Srebrenici od 1992. do 1995. i zajedno sa njima zapali sveću u Hramu Svetoga Save i srpskim i muslimanskim žrtvama Srebrenice.

- Pozivamo Vas u ime 3.267 srpskih duša čiji je život, u većini slučajeva, oduzet noževima, bodežima, sekirama, u ime srpske dece Srebrenice koje zločinac nije štedeo, srpskih majki Srebrenice koje su život završile sa urezanim krstom u predelu abdomena i u ime srpskih muškaraca Srebrenice koji su obrezivani u verskim obredima. Dakle, ubijani, u većini slučajeva, dugom, teškom i tragičnom smrću - istakli su studenti u odgovoru Turajlićevoj.

Premijer Vučić ponavlja da je britanska rezolucija produbila razlike i probudila teške emocije.

- Ako rezolucija ne bude izglasana, dobro je, a ako bude izglasana, dobro je, jer to znači da RS uvek i jedino može da se osloni na Srbiju i da i mi imamo mnogo prijatelja, ali da u teškim situacijama možemo samo na sebe da računamo, na svoj narod i ni na koga više - rekao je premijer.

Bivši šef delegacije Srbije u UN Vladislav Jovanović smatra da će Rusija poslušati zahtev predsednika Srbije i staviti veto na rezoluciju ako se do sednice SB UN ne dogovori sa Britancima oko teksta rezolucije.

- Zapad neće da skine Srbiju sa crne liste i zato ne verujem da će Britanci odustati od svoje rezolucije o Srebrenici jer im je taj dokument značajna alatka za pritiske na RS i Srbiju - kazao je Jovanović. On dodaje da postoji mogućnost i da Zapad odustane od rezolucije ukoliko Moskva najavi veto jer je velikim silama u interesu da izbegnu ovakav sukob.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.