Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2015, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Zaštitnik građana pogrešio u proceduri

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da misli da je ombudsman Saša Janković pogešio u proceduri kada je tražio smenu direktora Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića.

"Ombudsman je, mislim, pogrešio u proceduri. Ja sam ga na proceduru upozorio i on je to prihvatio", kazao je Nikolić novinarima u Beogradu.

Zaštitnik građana je 21. septembra podneo preporuke nadležnim organima za razrešenje ministra odbrane Srbije Bratislava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Gašića i direktora VBA zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad organa kojima su na čelu, i zbog nesaradnje sa zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Nikolić je kazao da on ne može "a priori da sumnja u skupštinske odbore" i dodao da nadzor nad VBA obavlja Skupština, a kontrolu Vlada Srbije.

"Upoznao sam se detaljno sa slučajem. Nadzor nad tom službom vrši Skupština a kontrolu Vlada i oni su imali pozitivne nalaze. I jedni i drugi. Ja pripadam ovoj državi i ne mogu da sumnjam u skupštinske odbore", rekao je Nikolić.

Upitan da li će unaprediti Cvetkovića, Nikolić je kazao da je to "samo predlog ministra odbrane", a da on neke predloge usvoji a neke predloge odbaci.

Preporuku za razrešenje Gašića zaštitnik građana podneo je predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, a za razrešenje direktora VBA predsedniku Srbije, koji postavlja i razrešava direktore vojnih službi bezbednosti.

Janković je juče objavio dokument u kome se navodi da je Nikolić konstatovao da nisu ispunjeni zakonski uslovi da donese ukaz o rasrešenju direktora VBA.

"Ministar odbrane je osporio odgovornost direktora VBA i konstatovao da nema nezakonitosti u njegovom radu. To je potvrđeno izveštajima generalnog inspektora službi i zaključkom Odbora Narodne skupštine za kontrolu službi bezbednosti. Ministar odbrane je predložio da direktor VBA brigadni general Petar Cvetković bude vanredno unapređen", navedeno je u dokumentu koji je potpisao generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nedeljko Tenjović.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Janković: Preporuka o razrešenju direktora VBA po zakonu

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2015, 08:50

Ombudsman Saša Janković izjavio je da je razrešenje direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića tražio u skladu sa Zakonom o zaštitniku građana, jer je njegov posao da obavi kontrolu i preporuči mere...Janković je za današnji Blic, povodom izjave predsednika Srbije Tomislava...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.