Nikolić: Uveren sam da poglavlja nisu otvorena zbog KiM

Izvor: Politika, 10.Okt.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Uveren sam da poglavlja nisu otvorena zbog KiM

LJUBLJANA – Srbija je spremna za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je danas u intervjuu slovenačkom „Dnevniku” predsednik Srbije Tomislav Nikolić i izrazio uverenje da poglavlja još nisu otvorena zbog Kosova i Metohije.

„Iskreno govoreći, mislim da je Kosovo i Metohija problem za otvaranje poglavlja. U to sam uveren. Nekad su nam to i otvoreno govorili, ali su sad tu priču donekle gurnuli po strani i tvrde da čekaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << otvaranje... pa ne može EU da čeka otvaranje poglavlja! Srbija je ta koja to čeka, a Evropa ih mora otvoriti”, istakao je Nikolić.

„Ne možete da kažete: Ako želite u Evropsku uniju, morate da do zadnje tačke ispunite sve što vam naredimo iz Brisela. Ali to ne rade ni članice EU. Pogledajmo primer priznanja KiM: ako je to uslov za prijem Srbije u Evropsku uniju, kako je moguće da pet članica EU nije priznalo Kosovo”, upitao je Nikolić.

Na novinarsko pitanje da li zvaničnici Unije u razgovorima sa predstavnicima Srbije kažu da su dobri odnosi Beograda sa Rusijom problem koji koči približavanje Srbije Evropskoj uniji, predsednik Nikolić je odgovorio da je to tačno.

„Mnogi iz Evropske unije Srbiji zameraju saradnju sa Ruskom Federacijom, a sami bi rado sa njom trgovali, nabavljali energente i sirovine, kao i koristili ogromno rusko tržište, iako pod svojim uslovima”, rekao je on.

Kad je reč o podršci Slovenije predlogu Albanije da Kosovo postane član Uneska, Nikolić tvrdi da zvanična Ljubljana nije trebalo da se priključuje toj inicijativi.

„Ali verovatno im je neko rekao da to urade. Evropska unija mi deluje kao politička stranka: nakon što svi kažu svoje, bude tako kako odluči većina. Imaš svoje mišljenje, ali ga ne možeš javno izgovoriti. Naši odnosi sa Slovenijom se ne mogu pokvariti, ali Slovenija treba da ima na umu da ne treba da prednjači u nečemu za šta zna da boli Srbiju”, istakao je predsednik.

Komentarišući odnose sa Hrvatskom, Nikolić je naveo da je izbeglička kriza zapravo problem Evropske unije i da nije bilo potrebe da se razbukta spor između Srbije i Hrvatske.

On je dodao kako smatra da spora nije ni bilo, ako se izuzmu izjave pojedinih političara, koji su možda time pokušali da osvoje poene kod nekih svojih građana.

„U Hrvatskoj se političari nažalost još boje ultranacionalista, koji započnu i ostvare sve što zamisle. Ako hrvatska vlast nije u stanju da obezbedi dvojezične table u mestima gde je, po Ustavu, dovoljan broj Srba ili građana druge nacionalnosti da se ispuni taj uslov, to je znak da je nacionalizam u Hrvatskoj još dominantna politička opcija, iako je Hrvatska članica EU i morala bi da se okrene potpuno drukčijim vrednostima”, istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je za „Dnevnik” rekao da Srbija nije preduzela nijedan loš gest prema Hrvatskoj, a ima odlične odnose i sa rimokatoličkom crkvom, što je nekad bilo nezamislivo.

„Srbija je doživela velike promene, što je slučaj i sa nekima od nas koji smo sada na vlasti. Jednostavno rečeno, vremena se menjaju. Poslovica kaže da se jedino budala nikad ne menja. Zašto smo se premijer Aleksandar Vučić i ja promenili i pobedili na izborima? Zar je trebalo da ostanemo kakvi smo bili i da nikad ne pobedimo na izborima, pa bi u Srbiji situacija bila kakvom su je drugi zamislili i kakva je bila do tada? Srbija se promenila. Građani apsolutno shvataju da je ono što radimo dobro”, zaključio je Nikolić.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nikolić: Poglavlja nisu otvorena zbog KiM

Izvor: Blic, 10.Okt.2015

Srbija je spremna za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je danas u intervjuu slovenačkom "Dnevniku" predsednik Srbije Tomislav Nikolić i izrazio uverenje da poglavlja još nisu otvorena zbog Kosova i Metohije...- Iskreno govoreći, mislim da je Kosovo i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.