Nikolić: Sa Hrvatskom želimo dobre odnose, BiH nećemo destabilizovati

Izvor: RTS, 26.Avg.2016, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Sa Hrvatskom želimo dobre odnose, BiH nećemo destabilizovati

Politika Srbije nije licemerna i mi želimo dobre odnose sa Hrvatskom, a BiH želimo svu sreću, rekao je predsednik Tomislav Nikolić, koji, međutim, smatra da ta država ni nakon 21 godinu od Dejtonskog sporazuma nije uspela da postane država, ali da Srbija ništa neće učiniti da je destabilizuje.
Tomislav Nikolić je istakao da Srbija nije u stanju ni da stabilizuje BiH, već to, kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moraju da učine narodi koji u njoj žive.

"Bosna i Hercegovina je država, Hrvatska je država, Srbija je država i gradim svoju politiku na tome da poštujem članice UN i očekujem da članice UN poštuju nas. I kao što poštujem tuđe granice, očekujem, s pravom, da svako poštuje granice Srbije, one u kojima je Srbija članica UN", rekao je Nikolić za Sputnjik.
Osvrnuvši se na depešu sa koje su SAD nedavno skinule oznaku tajnosti o prepisci tadašnjeg američkog ambasadora u SFRJ Vorena Cimermana sa svojim nadležnima, što je ponovo pokrenulo pitanje ima li osnova za verovanje da su se bivši hrvatski i srpski predsednici Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, dogovarali o podeli Bosne i Hercegovine, Nikolić kaže da Milošević nikome nije goovrio o pregovorima koje je vodio sa hrvatskim predsednikom i Alijom Izetbegovićem.
Iz depeša se može videti da je bilo razgovora o tome, kao i da je inicijator te ideje bio pokojni hrvatski predsednik Franjo Tuđman. Nejasno je, međutim, ostalo kako je na ideju o podeli BiH na srpski i hrvatski deo, uz teritoriju na kojoj bi bosanski muslimani napravili svoju nezavisnu državu, gledao pokojni srpski predsednik Slobodan Milošević.
"Slobodan Milošević nikoga nije upoznao sa svojim razgovorima sa Izetbegovićem i Tuđmanom i bilo je loše što je sam vodio tu politiku. Ali sećam se da se u to vreme govorilo o nekakvim mapama podele BiH crtanim na salvetama. Dakle, možda je to moguće, ako to potvrđuju pronađeni dokumenti koje je slao ambasador SAD. Onda je to najverovatnije tačno", kaže predsednik Nikolić.
U ono vreme, govoriti o podeli BiH bilo bi ravno izdaji, objašnjava Nikolić, dok bi mnogi danas rekli da je to bila dobra ideja.
„Ako vi reagujete u jednom momentu, naknadna pamet nikada nije pomagala", rekao je Nikolić i dodao da neće da se vraća na to.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.