Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Ruski šef diplomatije uvek je drag gost u Beogradu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je poseta Beogradu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova odavno dogovorena i da je Lavrov drag gost u Srbiji.

- Srbija je otvorena zemlja, svakog dana neko dođe. Ima mnogo povoda da dođe svaki šef diplomatije u svetu, a posebno šef ruske diplomatije - rekao je Nikolić novinarima u Beogradu, odgovarajući na pitanje o povodu dolaska Lavrova u Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 12. i 13. decembra.

Nikolić je istakao da na srpsko rukovodstvo niko nema uticaja i da vodi državu u skladu sa interesima građana Srbije.

- Šta vas vodi da postavite ovo pitanje, možda priče o tome kako Rusija ima uticaja na Balkan i to od onih koji neprekidno imaju uticaja na Balkan. Na nas niko nema uticaja. Sergej Lavrov je drag gost - rekao je Nikolić.

On je podsetio da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u nekoliko navrata direktno pomoglo interesima Srbije, posebno u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

- Rusija je naš veliki partner, i trgovinski i politički. Zašto ne bi došao ministar spoljnih poslova? Da biste imali posetu visokog državnika, morate bar pet meseci ranije da je dogovorite. Ne možete reći - evo desilo se nešto, dođite gospodine ministre. Ne može. Svi imamo neke svoje kalendare - naveo je Nikolić.

Nikolić je rekao da u Srbiju prvo dolazi ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov, pa predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev.

On je podsetio da je i ranije rekao da poseta Medvedeva Srbiji neće biti ove godine.

Što se tiče predsedničkih izbora u Srbiji, Nikolić je ponovio da bi izbori mogli da budu održani 9. aprila i dodao da je o svojoj ponovnoj kandidaturi razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Ne preciziravši kakav je bio ishod razgovora sa Vučićem, Nikolić je podsetio da po Ustavu predsednički izbori moraju da se završe mesec dana prie isteka mandata aktuelnog predsednika, te da bi prvi krug mogao da bude 9. aprila, a eventualni drugi - 23. aprila.

Nikolić je rekao da je na predsedniku Skupštine da za kampanju odredi period od 30 do 60 dana, te da misli da bi izbori mogli biti raspisani krajem ferbuara ili početkom marta.

Što se tiče medijskih spekulacija o prijevremenim parlamentarnim izborima na proleće iduće godine, zajedno sa predsedničkim, Nikolić je istakao da je u okolnostima tranzicije i krupnih odluka bolje češće proveravati volju građana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.