Nikolić:Priznanje Kosova nije uslov

Izvor: B92, 05.Sep.2012, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić:Priznanje Kosova nije uslov

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije kao uslov za članstvo Srbije u EU nije stav Evropske unije.

Predsednik Srbije naglašava da to nije, niti može da bude stav EU, jer, da jeste - "nikada ne bismo imali pregovore" o priključenju.

On je ukazao da je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tumačenjem kako treba njeni predstavnici da se ponašaju na skupovima gde učestvuju i Albanci pokazala da je privržena dijalogu i članstvu u EU i da je sada na redu EU.

"Ostaje da mi radimo svoj posao da izgrađujemo Srbiju koju smo obećali, da izgrađujemo odnos sa EU kako treba, jer je to dobro za Srbiju, a da EU ili zaustavlja takve priče ili demantuje ili pokaže otvorenošću postupaka prema Srbiji da ne stoji iza toga", rekao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da je on odmah nakon izbora rekao da je neprihvatljivo da srpska strana napušta sastanke.

Budući da je odblokirano učešće Srbije na skupovima na kojima učestvuje i Priština, po Nikoliću, to pokazuje privrženost dijalogu, a sledeći korak treba da preuzme EU. Predsednik Srbije dodaje da od EU, ali i od Rusije, kao i drugih zemalja zavisi ekonomija Srbije. Nikolić će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 11. septembra u Moskvi.

"Veoma je važno da predsednik Putin ispuni obećanje koje mi je dao u maju posle mog izbora, da će Rusija učini sve što je u njenoj moći da Srbija stane na noge", rekao je Nikolić.

On takođe očekuje od razgovora mnogo korsiti za Srbiju, ali dodaje da niko Srbiji ne treba da se nada da ćemo uvek dobijati novac koji nećemo da vraćamo.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.