Nikolić: Obezbedimo napredak čovečanstvu

Izvor: Blic, 23.Sep.2014, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Obezbedimo napredak čovečanstvu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas, na Samitu o klimatiskim promenama, da će Srbija nastaviti da daje doprinos na smanjenju negativnih uticaja klimatskim promena, posebno imajući u vidu da je naša država mesecima žrtva katastrofalnih poplava i zahvalio svima koji su joj pomogli i dalje to čine.

U nekim delovima Srbije pale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su količine kiše koje padnu jednom u hiljadu godina. Pričinjena je ogromna materijalna šteta, direktna i indirektna, procenjena na preko 1,5 milijardi evra i što je najtragičnije, izgubljeni su ljudski životi, rekao je Nikolić.

Nikolić je naglasio da će Srbija kroz svoje državne i naučne institucije, poštujući relevantna međunarodna dokumenta, a pre svega Okvirnu konvenciju UN o promeni klime i Kjoto protokol, nastaviti da daje doprinos aktivnostima UN, i svim drugim, pre svega Evropskim i regionalnim inicijativama u poslovima oko monitoringa klime i smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena.

Pred nama su dve mogućnosti: da ne radeći ništa prihvatimo situaciju kakva jeste i da joj se prepustimo, ili da preuzmemo odgovornost da je promenimo kako bismo obezbedili napredak čovečanstva, rekao je Nikolić. Srbija, naglasio je Nikolić, želi da napreduje i nema drugu alternativu. Na nama, političkim liderima današnjice, je odgovornost za donošenje zajedničkih odluka od kojih će u velikoj meri zavisiti blagostanje budućih generacija, naglasio je Nikolić.

Srbija je, kaže Nikolić, mala zemlja, ali kroz partnerski odnos sa drugima može da otkloni sve pretnje i probleme koji prevazilaze njene mogućnosti. Nikolić je rekao i da će posledice klimatskih promena dodatno povećati napetost uzrokovanu velikom nejednakošću, koja već postoji u svetu.

Zemlje u razvoju samo neznatno doprinose globalnom zagrevanju i njima se mora pružiti mogućnost da se razvijaju, čak i ako to znači uvećanje emisije štetnih gasova, rekao je Nikolić, na Samitu o klimatskim promenama.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nikolić u UN: Razvijene zemlje odgovorne za globalno zagrevanje

Izvor: Večernje novosti, 23.Sep.2014

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su za uništenje ozonskog omotača i globalno zagrevanje odgovorne razvijene zemlje, koje sada žele da uspostave pravila koja siromašne zemlje neće moći da ispoštuju. "Srbija sigurno nije država koja je upropastila ozonski omotač i podigla...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.