Nikolić: Neizvesno kako će se razvijati odnosi u BiH

Izvor: Radio 021, 22.Feb.2017, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Neizvesno kako će se razvijati odnosi u BiH

Srbija će stajati uz Srbe u Bosni i Hercegovini i daćemo podršku Republici Srpskoj i svemu što se radi po Ustavu i zakonu, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Cilj Srbije je da sačuva mir i stabilnost u odnosima sa BiH, ali nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije, poručuje premijer Aleksandar Vučić. Nikolić kaže da Republika Srpska i Srbi nisu učinili ništa da pokvare i destabilizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odnose u BiH.

"Danas smo se sastali ne prvi, ni poslednji put i češće ćemo da se sastajemo jer smo dovedeni u situaciju da moramo da razmišljamo o sudbini BiH, Republike Srpske i što je najgore, o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH. Dočekali smo da jedan član Predsedništva BiH donosi odluku za koju je nebitno da li je ili nije u njegovoj nadležnosti, već šta mu je bio cilj i šta time poručuje. Veoma je neizvesano kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarejevo očekuje sa Srbijom", rekao je Nikolić posle sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednikom RS Miloradom Dodikom i predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Dodaje da ne zna ni kakve odnose Bakir Izetbegović očekuje sa Srbijom posle takvog poteza, sa kojim se, evidentno, ne slažu ni predstavnici srpkog ni hrvatskog naroda u BiH, ali ni međunarodna zajednica. Istakao je i da međunarodna zajednica za sada nema reči kojim bi opravdala takvu akciju, ali ni reči osude, te da će morati da se izjasni da li se to radi uz njihovu ili bez njihove saglasnosti.

Dodaje i da će Srbija uvek stajati uz Srbe u BiH.

Vučić: Odnosi dve zemlje vraćeni 22 godine unazad 

Premijer Aleksandar Vučić kaže da Srbija ni na koji način nije doprinela podnošenju revizije tužbe BiH za genocid i izrazio uverenje da tužba neće uroditi plodom.

Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje su vraćeni 22 godine unazad, na doba potpisivanja Dejtonskog sporazuma. "Očigledno je da neki ljudi žive u prošlosti i od nje pokušavaju da žive", primetio je srpski premijer.

Kaže da Srbiju najviše brine ta činjenica da su odnosi dve zemlje vraćeni 22 godina unazad. "I ovo malo poverenja koje smo uspeli da izgradimo kroz sastanke, jasno je da toga nema, jer ako želite da podignete tužbu protiv susedne zemlje i znate da ne možete da je dobijete, onda to pokazuje koliko su duboki i temeljni naši problemi", poručuje Vučić.

Kaže da Srbija nikada neće da vrši pritisak na predstavnike Srba u BiH jer oni najbolje znaju kako da sačuvaju interese srpskog naroda. Vučić dodaje da je posao Srbije da sačuva mir i stabilnost.

"Nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije, cilj u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti", kaže premijer.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Republika Srpska i Srbija složno protiv ponižavanja od strane Sarajeva

Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2017

Srbija će stajati uz Srbe u Bosni i Hercegovini i daćemo podršku Republici Srpskoj i svemu što se radi po Ustavu i zakonu, poručio je na konferenciji za novinare predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Cilj Srbije je da sačuva mir i stabilnost u odnosima sa BiH, ali nećemo dozvoliti ponižavanje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.