Nikolić: Nećemo nasesti na provokacije

Izvor: VOA, 16.Jul.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Nećemo nasesti na provokacije

Predsednik Srbije je posle razgovora sa predsednikom Rumunije Klausom Vernerom Johanisom ocenio da se pred ovaj deo Evrope ponovo postavljaju iskušenja i prepreke

U Beogradu je danas boravio predsednik Rumunije Klaus Verner Johanis i sastao se sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Srbija neće nasedati na prvokacije i uložiće napore da Balkan bude oaza mira i trajne stabilnosti, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Posle razgovora sa predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Rumunije Klausom Vernerom Johanisom, Nikolić je ocenio da se pred ovaj deo Evrope ponovo postavljaju iskušenja i prepreke i ponovo bi da nas gurnu u sukobe i vraćaju u prošlost, upozorio je predsednik Srbije:

"Teroristički upadi u Makedoniju od pre nekoliko meseci, problem migranata koji je naveo Mađarsku na tako nesrećnu odluku, kao što je podizanje ograde na granici sa Srbijom, pokušaj linča predsednika Vlade Srbije na mestu, koje bi samom svojom strašnom suštinom trebalo da poziva na mir i opraštanje, samo su vrh ledenog breda nestabilnosti."

Johanis je rekao da Rumunija podržava integraciju Srbije u Evropsku uniju i da zaslužuje da joj se priznaju svi napori, zbog čega bi, po njegovoj oceni, pregovori o poglavljima mogli da počnu ove godine. On je napomenuo i da je sa Nikolićem razgovarao o pitanjima nacionalnih manjina u dve zemlje i dodao da je Rumunija u potpunosti otvorena za rešavanje problema u ovoj oblasti, koji još postoje, a koji su veoma važni za pitanje evrointegracija Srbije:

"Mi smo se dogovorili da je obaveza nas, uprava iz dve države, da odlučno dejstvujemo, da bi smo pojačali ulogu nacionalnih manjina – Rumuna u Srbiji, i Srba u Rumuniji. Da budu mostovi povezivanja između nas."

Johanis je tokom današnjeg boravka u Beogradu razgovarao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tema susreta bila je i saradnja u oblasti energetike, kao i izgradnja autoputa Beograd-Temišvar. Vučić i Johanes ponovili su spremnost da se sva pitanja o položaju rumunske nacionalne manjine u Srbiji rešavaju u okviru Međuvladine mešovite komisije za manjine.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.