Nikolić: Mi, potomci mučenika, stvaramo društvo bez mržnje

Izvor: Blic, 04.Okt.2015, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Mi, potomci mučenika, stvaramo društvo bez mržnje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija, uz napore da oporavi ekonomiju i otvori nova radna mesta, i dalje vodi bitku da ne dozvoli ulazak samoproklamovane države Kosovo u Ujedinjene nacije.

"Ulažemo ogromne napore da razumne ljude u svetu ubedimo da Kosovo ne može da postane članica organizacije UNESKO i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kosovska kulturna baština i istorija isključivo srpska. Ako smo je čuvali 11 vekova, mi Srbi ćemo je čuvati i dalje, jer je geografija i to što se nalazi na teritoriji Kosova, ne čini kosovskom već samo srpskom", rekao je Nikolić na centralnoj komemorativnoj svečanosti u Spomen parku Jajinci.

Nikolić je rekao da se Srbija bori na način koji nije uvek vidljiv, ali je jedini moguć u svetu u kojem vlada sila.

"U najviše vrednosti srpskog društva svrstavam to što, uprkos svemu, mi, potomci mučenika, stvaramo društvo u kome neće biti mržnje, koje osuđuje i sankcioniše šovinizam i bilo koji oblik nasilja i koje nema osvetu kao svoj cilj", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je poručio da srpski narod neće zaboraviti činjenice poražavajuće za celo čovječanstvo, "koje bi neki da sklone u mrak zaborava, a neki da ponove bez trenutka razmišljanja".

"Zaborav i negiranje istine su loši saveznici posebno na Balkanu. Danas smo više nego ikada svesni da moramo da pogledamo u prošlost i da je sagledamo u svoj njenoj složenosti", rekao je Nikolić.

On je naglasio da Srbija danas na dobar način učestvuje u evropskim i svetskim zbivanjima, iako je borba za ravnopravan položaj u svetskoj politici teška i ponekad mučna.

"Čeka još mnogo muka i odricanja da bi se Srbija svrstala u red država koje normalno i srećno žive", rekao je Nikolić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Ako smo kosovsku baštinu čuvali 11 vekova..."

Izvor: B92, 04.Okt.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija i dalje vodi bitku da ne dozvoli ulazak samoproklamovane države Kosovo u UN..."Ulažemo ogromne napore da razumne ljude u svetu ubedimo da Kosovo ne može da postane članica organizacije UNESKO i da je kosovska kulturna baština i istorija isključivo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.