Nikolić: Jesam rusofil

Izvor: Mondo, 28.Jun.2016, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Jesam rusofil

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je za Sputnjik da Srbija treba, bez ikakve dileme, u potpunosti da nastavi svoju politiku prijateljstva sa svim državama i narodima i želje da postane članica EU.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U danu kada predvodi najvišu državnu i vojnu delegaciju na centralnoj komemorativnoj ceremoniji u Kruševcu, na obeležavanju Vidovdana, jednog od najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << srpskih praznika, Nikolić poručuje da nije vreme za sukobe oko evropskog puta Srbije.

Predsednik Srbije je nakon polaganja venca na spomenik Kosovskim junacima za "Sputnjik" rekao da pregovori sa EU nisu sprečavali Srbiju da ima prijateljske i ekonomske veze sa mnogim zemljama van Unije.

„Srbija treba, bez ikakve dileme, u potpunosti da nastavi svoju politiku prijateljstva sa svim državama i narodima i želje da postane članica Evropske unije. Naši pregovori sa EU nisu nas omeli da svoju budućnost vezujemo i za neraskidivo prijateljstvo i ekonomske veze sać Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom, Kazahstanom, Belorusijom, Kubom…“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da samo neodgovorni pojedinci mogu da se raduju krizi koja bi mogla da zahvati EU ako njeni glavni oslonci ne pronađu prave odgovore na ovaj izazov.

„Svakako, zbog svega što je u poslednjih 26 godina učinjeno na našem povezivanju sa EU — negativne posledice za Srbiju bi bile nesagledive. Optuživali su me da sam rusofil, što i jesam, i da vučem na Istok, govorio sam da je EU nužno zlo, ali nije vreme za naša sukobljavanja oko toga“, istakao je on.

Nikolić naglašava da posebno nije vreme za „duvadžije i udarače u prsa, najčešće tuđa, kojima je dovoljan jednocifreni procenat glasova i kamere, pa da pomisle da nešto zavisi od njihovog mišljenja“.

Odgovarajući na pitanje da li je Srbija spremna na velike potrese koje „bregzit“ donosi Evropi, predsednik Srbije je rekao da je taj „najgori mogući“ scenario, odlazak većeg broja zemalja ili raspad Velike Britanije, možda i moguć.

„Sve dok postoji Evropska Unija nevezano je koliko članova broji, i biće naš cilj. Protivnici ovakvog stava treba da daju odgovor na pitanje ko će nadomestiti radna mesta koja bismo izgubili. Da ne bude posle šalili smo se i lagali, kao u Britaniji“, zaključio je Nikolić.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nikolić: Rusofil sam, ali nije vreme za sukobe oko EU

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jun.2016

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je za Sputnjik da Srbija treba, bez ikakve dileme, u potpunosti da nastavi svoju politiku prijateljstva sa svim državama i narodima i želje da postane članica EU...U danu kada predvodi najvišu državnu i vojnu delegaciju na centralnoj komemorativnoj...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.