Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Hrvatska ne može da spreči Srbiju da postane članica EU

Hrvatska ne može da spreči Srbiju da postane članica Evropske unije (EU), rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u danas objavljenom intervjuu za RT.

- Ukoliko postignemo dogovor sa ključnim članicama EU, nijedna od malih zemlja neće moći da zaustavi naš proces integracija ili da ide protiv EU - kazao je on, istakavši da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom.

Kako je kazao, razloga za svađu nema.

- Zašto bi to radili? Sukob može samo da služi za domaću politiku. Imali su izbore, pa su političari morali da naprave da izgleda kao da štite Hrvatsku od Srbije - rekao je Nikolić.

Rat sa Hrvatskom, znači rat sa NATO

On je naveo da Srbija nikada više neće ratovati s Hrvatskom, jer bi to značilo ratovanje s NATO.

- NATO je jači od nas, a mi ne želimo da ugrozimo živote naših ljudi - rekao je Nikolić, koji je poručio i da će dve zemlje imati dobre odnose ako se Hrvatska bude ponašala razumno.

Bez zidova za migrante

Govoreći o migrantima, Nikolić je rekao da Srbija ima dovoljno sredstava, strpljenja i razumevanja da prihvati sve migrante koji dolaze u zemlju i da ne namerava da diže zidove i ograde.

- Sve dok su granice EU otvorene, Srbija će prihvatati migrante, brinuti se o njima, a posebno deci, pružati im medicinsku pomoć i pomagati da prežive predstojeću zimu - rekao je Nikolić.

On je ocenio da se EU ne bori sa tim problemom, i da Srbija želi da je Unija obavesti o njenom planu, ako ga bude imala.

- Jasno je da zemlje članice EU nemaju zajedničku politiku po pitanjima kao što su migracije ili prizanje Kosova i Metohije - rekao je Nikolić.

Predsednik kaže i da bi Srbija želela da ima otvorene granice, ali bi bilo čudno kada bi Austrija, Nemačka i druge zemlje prestale da prihvataju migrante. Međutim, kako navodi, pitanje je šta će Srbija da radi ako u zemlji 20.000 ili 30.000 migranata bude živelo godinu ili dve.

- Mislim da čak i naš tradicionalno gostoljubljiv narod, koji se sada prema migrantima odnosi kao prema gostima, neće moći to da podnese - kazao je Nikolić.

Srbija ima nezavisnu spoljnu politiku

Na konstataciju da Srbija, ako postane članica EU, neće moći da sprovodi nezavisnu imigrantsku politiku, Nikolić je rekao da se to ne sme dozvoliti jer je Srbija "jedna od retkih kandidata sa snažnom i nezavisnom spoljnom politikom".

- U vreme napetih odnosa Rusije i NATO Srbija ne bira stranu i to je čini jedinstvenom - rekao je Nikolić i ponovio opredeljenost Srbije da se pridruži Evropskoj uniji, uz insisitranje da ne uđe u NATO.

Za odnose Beograda i Prištine, predsednik kaže da su trenutno na najnižoj tački, jer prištinske vlasti pokušavaju da uzmu srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji.

- Mogli bismo o tome postići sporazum, ili bi se to moglo završtiti veoma loše - spremni smo za svaki ishod - dodao je Nikolić.

On je rekao da Srbija ima veliki problem sa Kosovom i Metohijom, koji utiče i njen odnos sa EU.

- EU zna da nikada nećemo priznati Kosovo kao nezavisnu državu, ali Evropski parlament, koji odlučuje o našem pristupu, stalno govori da nam neće dozvoliti da postanemo član ako ne usvojimo neke pravno obavezujuće bilateralne sporazume sa Kosovom i Metohijom - napomeno je Nikolić.

Upitan da li Srbija, čiji je cilj članstvo u EU, može da zaobiđe pitanje priznanja Kosova, on je rekao da pet članica Unije ne priznaje nezavisnost Kosova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nikolić: S Hrvatima više nikada nećemo ratovati!

Izvor: Mondo, 28.Okt.2016

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, u danas objavljenom intervjuu za RT, da Hrvatska ne može da spreči Srbiju da postane članica Evropske unije ali i da s njom želimo dobre odnose...Foto: Beta/Milan Obradović.."Ukoliko postignemo dogovor sa ključnim članicama EU, nijedna od malih zemlja...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.