Nikolić: Cilj optužnica za ratne zločine je stigma na Srbiji

Izvor: N1 televizija, 07.Dec.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Cilj optužnica za ratne zločine je stigma na Srbiji

Krajnji cilj optužnica podignutih protiv državljana Srbije za navodna dela počinjena tokom devedesetih je naplata ratnih reparacija i stigma na Srbiji i srpskom narodu, a implicitni cilj je da se okrivi samo jedna strana u sukobu, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako je saopšteno iz Nikolićevog kabineta, on je to rekao na sastanku sa advokatom Draganom Palibrkom, pravnim zastupnikom Dragana >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, kome se sudi u Hrvatskoj pod optužbom da je počinio ratni zločin.

Nikolić je naglasio da Vasiljković ima pravo na pravnu pomoć Srbije u postupku koji se vodi protiv njega.

Palibrk je obavestio predsednika o pojedinostima vezanim za suđenje Vasiljkoviću i upoznao ga sa problemima koje ima kao branilac, ističući da mu je omogućeno da obilazi branjenika i ima uvid u predmet, ali ne i da ga brani u splitskom sudu.

Palibrk je rekao da čeka odgovor od Ministarstva odbrane Srbije na zahtev da se dostave podaci o komandnoj strukturi tadašnje JNA u kninskoj tvrđavi i jedinica koje su učestvovale u napadu na Glinu.

On smatra da će ti podaci otkriti da Vasiljković nije bio nadležan za ta područja.

Vasiljković je optužen za ratne zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Optužen je i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

U optužnici se navodi da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili. Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. na ulazu u Glinu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.