NIKOLIĆ SA SI ĐINPINGOM: Snažna ekonomska saradnja Srbije i Kine

Izvor: Kurir, 31.Avg.2015, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKOLIĆ SA SI ĐINPINGOM: Snažna ekonomska saradnja Srbije i Kine

Veliki infrastrukturni projekti kao što je početak druge faze projekta Termoelektrana Kostolac i projekat izgradnje pruge Beograd - Budimpešta, daju snažan impuls ekonomskoj saradnji Srbije i Kine, ocenili su danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kine Si Đinping

PEKING–  Nikolić, koji boravi u poseti Pekingu istaka je tokom razgovora sa kineskim kolegom važnost relizacije projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << putnih koridora čija vrednost premašuje 1,4 milijarde evra i zamolio Sjia da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja projekata u smislu smanjenja kamatne stope i produženja roka otplate na 20 godina.

Na taj način, istakao je Nikolić, Srbija će moći efikasno i na optimalan način da ispuni svoje obaveze.

Nikolić je dodao da postoje brojne oblasti u koje kineska strana može da ulaže, među kojima su prehrambena industrija, farmaceutska industrija, IT sektor, proizvodnja kamiona i traktora.

Predsednik Srbije je izvestio kineskog kolegu i o isplativosti plovnog puta Morava - Vardar, kojim se osim izgradnje pet hidrocentrala i navodnjavanja 300.000 hektara obradivih površina, plovni put skraćuje za 2.000 kilometara.

Nikolić je pozvao predsednika Kine da poseti Srbiju, lično se uveri u realizaciju kineskih investicija i upozna prijateljski srpski narod.

Sji je izrazio duboku privrženost prijateljstvu sa Srbijom ističući da će kineska strana pružiti podsticaj kineskim investitorima da u još većem obimu ulažu u Srbiju.

„Za svaki projekat uslovi finansiranja su važni i mi ćemo naći način da se posao realizuje. Vaša strana je dobrodošla da predloži i nove projekte i mi ćemo ih podržati”, naveo je Sji.

On je istakao dobar primer ulaganja u proizvodnju i preradu mesa u Srbiji i prednost što Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini sa EU.

„Naše dve zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas”, rekao je predsednik Kine i dodao da se svet suočava sa ogromnim promenama koje je teško prevazići.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što zajedno sa kineskim prijateljima može da podeli osećanja povodom sedamdesete godišnjice od pobede nad velikim svetskim zlom - fašizmom.

„Prijateljstvo između Srbije i Kine je tradicionalno i mi smo veoma zahvalni što pomažete Srbiji da stane na noge. Kina je napravila impresivan ekonomski napredak i ja vam želim, predsedniče Sji, da i dalje uspešno vodite svoju zemlju”, naglasio je Nikolić.

Sji je izrazio zadovoljstvo sveobuhvatnošću bilateralnih odnosa, koji su dobili sasvim novu dimenziju nakon potpisivanja zajedničke izjave dva predsednika 2013. godine.

On je istakao da je prisustvo predsednika Nikolića i pripadnika Vojske Srbije na vojnoj paradi jasan signal da Srbija visoko ceni prijateljstvo prema Kini.

„Vi ste dali ogroman doprinos produbljivanju prijateljstva dve zemlje i sada je vreme da naši odnosi dostignu jedan novi nivo. Srbija je naš važan i iskren partner u Centralnoj i Istočnoj Evropi”, rekao je Sji.

On je dodao da će dodatni zamajac ekonomskim odnosima dve zemlje dati kineski projekat „Jedan pojas jedan put” od koga Srbija može imati značajne koristi.

Nikolić se zahvalio na podršci i prijateljskim rečima, istakavši da Srbija ne traži pomoć, već ruku prijateljstva, kako bi prevazišla teškoće u kojima se nalazi već dugi niz godina.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.