Kardinal Koh sa Nikolićem, Dačićem i patrijarhom Irinejem

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kardinal Koh sa Nikolićem, Dačićem i patrijarhom Irinejem

Predsednik Papskog saveta za unapređenje hrišćanskog jedinstva, kardinal Kurt Koh, sastaće se s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u četvrtak, 28. maja, najavio je danas beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Kardinal Koh će istog dana imati sastanke s patrijarhom Irinejom i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << , ali Hočevar nije mogao da potvrdi da li će jedna od tema razgovora biti mogućnost posete pape Franje Srbiji.

"To zavisi od samog gospodina predsednika. Vi znate da je on želeo ići (u Vatikan), ali da to nije bilo moguće. Ponovo je zamolio za taj susret koji će sigurno biti organizovan i, prema predviđanjima, tada bi se o tome razgovaralo", rekao je Hočevar na konferenciji za novinare u zgradi Nadbiskupije.

On je dodao da papa dolazi u Sarajevo 6. juna i da će to biti prilika za "razgovore i konkretne dogovore" o njegovoj mogućoj poseti Srbiji.

Kardinal Koh će u četvrtak učestvovati na simpozijumu povodom 20. godišnjice smrti monaha i teologa Iva Kongara i objavljivanja njegove knjige "Devet vekova kasnije, beleške uz 'Istočni raskol' " na srpskom jeziku.

Po rečima beogradskog nadbiskupa, "veliki teološki umovi poput Kongara pripremili su mogućnosti za izvanredne ekumenske koji su usledili, poput skidanja anatema, susreta pape Pavla VI i patrijarha Atinagore, i osnivanja Papskog veća za unapređivanje jedinstva hrišćana".

Sveštenik Aleksandar Ninković je predstavljajući knjigu rekao da je Kongar opisao osnovne uzroke nerazumevanja i nepoverenja koji su doveli do podele hrišćanske crkve na istočnu i zapadnu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kardinal Koh: Poverljivi razgovori o Stepincu

Izvor: Blic, 27.Maj.2015, 08:24

Predsednik Papskog veća za unapređivanje jedinstva hrišćana, švajcarski kardinal Kurt Koh, koji sutra stiže u Srbiju, izjavio je za "Politiku" da njegova poseta treba da produbi prijateljstvo Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve i potvrdio da će u tom "poverljivom" razgovoru dveju crkava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.