Izvukla se predkrilca (na falkonu) i ugasila treći motor

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2015, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvukla se predkrilca (na falkonu) i ugasila treći motor

Avion, kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo da otputuje u Vatikan 17. aprila, vratio se u Beograd zbog nenamernog i iznenadnog izvlačenja predkrilaca aktiviranjem prekidača, zbog čega je došlo do gašenja trećeg motora, saopštio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

U konačnom izveštaju Direktorata o tom incidentu se navodi da je predkrilca, aktiviranjem prekidača u slučaju nužde pri komandovanom poniranju, izvukao vođa vazduhoplova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << (PIC).

Gašenje motora je posledica nedovoljne količine goriva u menjanju vertikalnog nagiba aviona (PITĆ), a uzrokovano slabijim pritiskom gorivne pumpe od potrebnog za taj režim rada motora.

Avion nije pretrpeo nikakva oštećenja usled izvlačenja predkrilaca pri većoj brzini (slot overspeed extension) što je utvrđeno pregledom aviona istog dana po događaju.

Gorivna pumpa je posle testiranja celog gorivnog sistema (pumpa, FCU, vodovi) zamenjena u Bazelu u ovlašćenom servisu Jet Aviation i nakon provera na zemlji i potom na povratnom letu, avion je sleteo u Beograd potpuno ispravan.

Direktorat navodi da je 21. aprila 2015. uradio preliminarni izveštaj o događaju na avionu Falkon 50 Avio službe Vlade Srbije na letu Beograd - Rim 17.aprila o čemu je izvestio javnost.

Kao tehnička korektivna mera od strane Avio službe Vlade Srbije, koju je prihvatio Direktorat, biće sproveden preporučeni Servis Bilten (SERVICE BULLETIN No 233-R1) kojim će se promeniti prekidač za izvlačenje predkrilaca u slučaju nužde, što sprečava mogućnost nenamernog aktiviranja, što se događalo kod više operatera na ovom tipu aviona.

Dozvole letačkog osoblja, vođe vazduhoplova i kopilota, su  bile suspendovane i oni su bili u obavezi da ispune uslove iz rešenja o suspenziji, saopštio je Direktorat.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Incident

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

INCIDENT SA VLADINIM AVIONOM: Motor se ugasio zbog pretkrilaca

Izvor: Kurir, 06.Maj.2015, 06:05

Mihajlovićeva: Shvatam da Nikolić brani savetnike, ali moram da radim po zakonu..BEOGRAD - U konačnom izveštaju o incidentu na Vladinom „falkonu“, zbog kojeg je predsednik Tomislav Nikolić prekinuo putovanje u Vatikan, navedeno je da je došlo do gašenja motora zbog nenamernog izvlačenja pretkrilaca...U...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.