Izrael i svet odali poslednju poštu Peresu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2016, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael i svet odali poslednju poštu Peresu

Izraelci i svetski lideri i zvaničnici iz 70 zemalja odali su danas poslednju poštu devetom predsedniku Izraela Šimonu Peresu, dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Peres je sahranjen na nacionalnom groblju na Brdu Hercl u Jerusalimu, nakon što su u četvrtak hiljade Izraelaca prošle pored kovčega sa njegovim telom u dvorištu izraelskog parlamenta u znak poštovanja.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin, koji je nasledio Peresa na toj funkciji 2014. godine, je opraštajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se od njega prvi, podsetio je da je Peres težeći miru pomerao planine, a da njegova smrt označava "kraj jedne ere" za zemlju.

"Ti si naučio mnoge širom sveta da vole državu Izrael. Težio si do poslednjeg daha da postigneš vrh cionističkog sna: nezavisnu suverenu državu koja će živeti u miru sa svojim susedima. Ipak si takođe znao da se pravi mir može postići samo iz pozicije snage i osigurao si put ka tom cilju", rekao je Rivlin, aludirajući na Peresov doprinos jačanju odbrambene sposobnosti Izraela u prvim godinama postojanja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je ocenio da je bivši predsednik bio "velik svetski čovek" i da je skup desetina svetskih lidera na pogrebu testament Peresovog optimizma, njegove težnje miru i posvećenosti Izraelu.

"On je bio veliki čovek Izraela, on je bio veliki čovek mira. Izrael za njim žali. Svet žali za njim",rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer rukovao se po dolasku na sahranu i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, koji je na svoj zahtev došao na sahranu na čelu palestinske delegacije. Na zahtev Peresove porodice Abas je dobio mesto u prvom redu.

Jordan i Egipat, dve susedne zemlje s kojima je Izrael sklopio mir, poslali su šefove diplomatija na pogreb.

Govoreći poslednji na Peresovom pogrebu, predsednik SAD Barak Obama je rekao da ne može biti više "počastvovan nego da bude u Jerusalimu, da kaže zbogom prijatelju, koji je pokazao da su pravda i nada u srcu cionističke ideje".

"Šimon je jednom rekao da je poruka čovečanstvu da će vera i vizija trijumfovati nad svim neprijateljstvom", rekao je predsednik SAD.

On je dodao da je Peresov život bio: "Pun život ispunjen jednostavnim zadovoljstvima u okviru porodice i velikim snovima. To je bio život Šimona Peresa. To je država Izrael".

Obama i Peres bili su prijatelji i međusobno su se poštovali, podsećaju svetske agencije.

On je podsetio na Peresov doprinos jačanju izraelske odbramene moći i oružanih snaga koje su pobedile u izraelskim ratovima.Podsetio je takođe na Peresov doprinos uspostavljanju neraskidivih veza Izraela i SAD.

Obama je držao govor sa kipom, malom kapom na glavi kojom Jevreji pokrivaju teme.

"Jevrejski narod nije rođen da vlada drugim narodom, govorio je on. Mi smo protiv robova i gospodara", citirao je američki predsednik na Pereseve reči, dodavši da je i pored terorističkih napada i razočaranja za pregovaračkim stolom insistirao da se palestinski narod mora posmatrati kao isti u dostojanstvu sa Jevrejima i isti u pravu na samoodlučivanje.

"On je verovao da će Izrael biti najbolje zaštitićen kada Palestinci imaju svoju državu", zaključio je Obama.

Bivši predsedik SAD Bil Klinton označio je danas Peresa najvećim sanjarom Izraela.

Klinton koji je bio predsednik kad je postignut prvi privremeni sporazum između Izraela i PLO (Palestinske oslobodilačke orgnizacije), kome je Peres doprineo, nazvao ga je "mudrim šampionom našeg zajedničkog čovečanstva".

Taj sporazum je potpisan septembra 1993. godine u Beloj kući, a naredne godine su za napore na postizanju mira na Bliskom istoku Nobelovu nagradu su podelili Peres, tadašnji premijer Izraela Jicak Rabin i palestinski vođa Jaser Arafat.

"On je započeo život u Izraelu kao najbolji izraelski učenik, postao njegov najbolji učitelj i završio kao najveći sanjar",rekao je Klinton, naglasivši da je izuzetno poštovao Peresovu sposobnost da gleda izvan najvećih poraza kako bi iskoristio mogućnosti.

Peresova deca su takođe govorila o svom ocu po njegovoj želji.

Mlađi Peresov sin, Hemi Peres rekao je da "veruje da bi njihov otac želeo da kažu nekoliko reči u Izraelu onima koji su došli širom sveta da im se pridruže u ovom teškom momentu".

"On bi želeo da kažemo hvala za vaše prijateljstvo s njim i još više za vaše prijateljstvo prema našoj zemlji", dodao je Peresov sin.

On je podsetio da je Peres verovao i da bi želeo da kaže u ovom trenutku da je uloga lidera danas da služe svoj narod i da nema veće odgovornosti i privilegije.

"On je video u svim vama liderima prijatelje i partnere u svojoj težnji za mirom koji ćete vrednovati sećanje na njega i poštovati njegovu zaostavštvinu", rekao je Hemi Peres.

Peres je umro u 94. godini rano u sredu u bolnici kraj Tel Aviva, dve nedelje nakon što je pretrpeo jak moždani udar.

Za sobom je ostavio detaljan plan svog pogreba. Peres je tražio da njegovo troje dece-kćerka i sinovi Joni i Hemi, drže oproštajne govore uz Netanjahua, Rivlina, jednog stranog zvaničnika i jedne izraelske ličnosti iz kulture. Takođe je želeo da pevač David Dor peva na pogrebu i da pesma bude molitva Avinu Malkenu (Naš otac naš kralj). Jevreji ovu molitvu pevaju na Dan pokanja, Jom Kipur koji se ove godine obeležava sredinom oktobra.

Bivši predsednik je sahranjen posle emotivne ceremonije uz prisustvo hiljada poštovalaca i predstavnika mnogih zemalja na mestu gde počivaju veliki lideri nacije između bivših premijera svojih rivala i saveznika Jicaka Rabina i Jicaka Šamira.

Peresova supruga Sonja sahranjena je u selu Ben Šemen, a Peres je izričito tražio da bude sahranjen na Brdu Hercl, pišu izraelski mediji.

Peresova porodica išla je za kovčegom koje je nosilo osam pripadnika počasne garde. Velikom izraelskom državniku poslednju počast je odao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Peres je bio poslednji preživeli iz generacije osnivača Izraela. Tokom političke karijere koja je trajala sedam decenija Peres je bio na svakom važnom položaju u državi.

On je jedini Izraelac koji je bio i premijer i to dva puta i predsednik Izraela (2007. do 2014).
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.