IZVEŠTAJ O NIKOLIĆEVOM AVIONU Falkon nije padao na nos dva km, kafa mogla da sruši avion

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZVEŠTAJ O NIKOLIĆEVOM AVIONU "Falkon" nije "padao na nos dva km", kafa mogla da sruši avion

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je danas detalje Izveštaja o događaju u avionu "falkon 50", kojim je u petak za Rim leteo predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Na konferenciji za novinare Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata, rekla je da je "usled greške posade došlo do nenamernog izvlačenja slotova za slučaj nužde, što je dovelo do neuobičajenog rada motora, a potom i do prestavnka rada motora" aviona.

U izveštaju se navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je posada potom ispravno reagovala.

- U nastavku leta ka aerodromu Beograd sve je izvršeno u skladu s propisima. Operater je naveo i korektivne mere kako se događaj ne bi ponavljao - rečeno je na konferenciji.

Razgovor s posadom aviona obavljen je 20. aprila, a njima je izrečena mera zabrane letenja do davanja izjave vazduhoplovnim inspektorima.

Pilot je dajući izjavu rekao da da se tokom faze krstarenja usled turbulencije prolio manji deo kafe po pijedestalu.

Na pitanje da li je greška posade mogla da izazove pad letelice, rečeno je da nije

i da je posada postupila u skladu s procedurom.

- Prosuta kafa može da bude uzrok pada aviona, ali krajnji izveštaj ćemo imati kada se avion vrati iz servisa u Bazelu - odgovorio je jedan od pilota iz Direktorata.

Na pitanje da li je avion "padao na nos dva kilometra" odgovor je odrečan uz ogradu da se radi o prvim informacijama.

Prethodno je Direktorat saopštio da je "zbog velikog interesovanja javnosti o povratku vladinog aviona sa linije Beograd - Rim u kojem su se nalazili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegovi saradnici, Direktorat dostavio je do sada dostupna osnovna dokumenta na osnovu kojih se radi izveštaj o događaju u avionu "falkon 50".

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije ranije je saopštio  povodom incidenta sa avionom "falkon 50", da je u izveštaju pilota i kopilota navedeno da je do slučajnog aktiviranja prekidača "emergency slot extension" došlo pošto je prosuta kafa po komandnoj tabli.

- Pilot je tada počeo da briše salvetom prosutu kafu i tom prilikom je slučajno aktivirao pomenuti prekidač. Avion je tada počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letelicom nakon neplaniranog (slucajnog) aktiviranja „emergency slot extension" prekidača, kada se pri poniranju ugasio i motor broj 3 koji je ponovo upaljen posle par minuta - navode pilot i kopilot u izveštaju.

Zbog ovog događaja kopilot je suspendovan sa dužnosti.

Predsednik Nikolić je 17. aprila avionom "falkon 50" registarske oznake YU-BNA, putovao za Vatikan, ali nakon tog incidenta avion se vratio za Beograd.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.