EK i evropska porodica partner Srbiji na putu ka Uniji

Izvor: Studio B, 19.Nov.2014, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK i evropska porodica partner Srbiji na putu ka Uniji

Premijer je kazao i da "nema strah od političke konkurencije", kao i da je "spreman i sposoban da radi bolje i ozbiljnije od svih njih zajedno".

Komesar EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas posle razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu da je siguran da narednih nedelja može biti otvoreno neko od poglavlja u pregovorima o prijemu Srbije u Uniju.

Han je ipak rekao da je "formalno otvaranje pregovora jedno", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ali da je važno kako se koristi vreme u pripremama za otvaranje pregovora. "Siguran sam da u narednih nekoliko nedelja možemo otvoriti neko od poglavlja. Otvaranje poglavlja je formalan čin, ali mi već pregovaramo, a važnije je kako se zemlja priprema za taj proces", kazao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je rekao da EU ima interes da prvo otvori poglavlja 24 i 23, po novoj metodologiji koju primenjuje sa Srbijom i Crnom Gorom, "na osnovu lekcija koje je izvukla iz prošlosti", a zatim bi mogla biti otvorena poglavlja 31 i 32, o finansijama.

Vučić je rekao da od komesara nije danas tražio i nije molio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma. "Za nas je suština da Srbija nastavi da radi svoj posao, a na EU je da proceni kada smo te uslove ispunili, kada ćemo da otvorimo poglavlja 32, 35, 23 i 24", kazao je Vučić.

On je ponovio, da za razliku od nekih dugih zemalja, Srbija želi da najteža poglavlja u budu otvorena na početku pregovora.

"Želimo da unapredimo vladavinu prava u našoj zemlji, da unapredimo situaciju po svakom pitanju", naveo je Vučić i ponovio da je Srbija na evropskom putu.

"To je naš strateški cilji i to je tip društva koje smo izabrali. Hoćemo da budemo uređena zemlja i na tome radimo", rekao je premijer, dodavši da je Srbija spremna da uradi sve da bi unapredila demokratski sistem. Vučić je kazao da od evrokomesara Hana koji ima niz sastanaka tokom današnje posete Srbiji, očekuje pomoć i podršku i izrazio uverenje da će imati dobru saradnju.

Premijer je kazao i da "nema strah od političke konkurencije", kao i da je "spreman i sposoban da radi bolje i ozbiljnije od svih njih zajedno".
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Mi o Rusiji, Han nije insistirao"

Izvor: B92, 20.Nov.2014, 08:11

Premijer Vučić, u razgovoru s komesarom EU Johanesom Hanom, ponovio je stav Srbije o odnosu prema ukrajinskoj krizi i Rusiji. Han nije insistirao na toj temi..."Još jednom pred svima vama da kažem ono što ponavljam pred svima i na svakom mestu, isto govorim u Moskvi, Vašingtonu, Briselu, Beogradu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.