Drugi dan posete kazahstanskog predsednika, potpisano pet sporazuma

Izvor: RTS, 24.Avg.2016, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi dan posete kazahstanskog predsednika, potpisano pet sporazuma

Uz počasnu paljbu i intoniranje himni dveju zemalja, ispred Palate "Srbija" počeo je zvanični deo posete kazahstanskog predsednika. Srbija je naš veliki partner u Evropi i blizak prijatelj, poručio je Nursultan Nazarbajev. Nikoliću dodeljen Orden prvog stepena prijateljstva. Potpisano pet međudržavnih sporazuma.
14.20 - U Beogradu otkriven spomenik kazahstanskom pesniku Žambilu Žabajevu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
12.15 - U toku sastanak Nazarbajeva sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

11.50 - Predsednik Nikolić je u zajedničkom obraćanju medijima rekao da očekuje da će potpisani sporazumi snažno unaprediti sveukupne odnose Srbije i Kazahstana. Srbija je važan i perspektivan partner Kazahstana, rekao je Nazarbajev i poručio da potpisani sporazumi omogućavaju početak saradnje i u pravnoj sferi.
11.45 - Nazarbajev i Nikolić potpisali zajedničku izjavu, nakon čega je usledilo i potpisivanje međudržavnih sporazuma.

11.20 - Nakon bilateralnog sastanka dvojice predsednika usledili su razgovori srpske i kazahstanske delegacije.

10.25 - Nazarbajev dodelio Nikoliću Orden prvog stepena prijateljstva.

10.15 - Srbija ima mnogo prijatelja u svetu – veće i manje, a Kazahstan ubrajamo u veće prijatelje, rekao je predsednik Nikolić kazahstanskom kolegi pred bilateralni sastanak. Srbija je naš veliki partner u Evropi i blizak prijatelj, a ovo je veoma značajna poseta jer ćemo unaprediti naše poslovne odnose, istakao je Nazarbajev.
10.05 - Uz intoniranje himni i uz najviše vojne i državne počasti ispred Palate "Srbija", počeo zvanični deo posete kazahstanskog predsednika Srbiji.
Nursultana Nazarbajeva je ispred Palate "Srbija" dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz najviše vojne i državne počasti i ispaljivanje plotuna.

Nazarbajev je potom odlikovao predsednika Srbije Ordenom prijateljstva uz poruku da je Srbija veliki prijatelj i partner te zemlje u Evropi.
"Kazahstan je bogata zemlja i raspoloženi smo da sarađujemo sa vama", poručio je Nazarbajev tokom ceremonije dodele ordena.
Istakao je da će sa predstavnicima Srbije razmotriti sve političke probleme regiona i celog sveta.
"I sami ste izrazili spremnost i želju da ojačamo prijateljstvo i saradnju, o tome smo govorili i prilikom vaše posete Kazahstanu, uvek nas podržavate i zbog toga sam ja doneo ukaz o dodeli Ordena prijateljstva", rekao je Nazarbajev Nikoliću.
Zahvalivši na pozivu, Nazarbajev je naveo da je njegova poseta nastavak dobre saradnje.
"Ove godine se navršava 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje, a Kazahstan obeležava i 25 godina nezavisnosti. Ovo je veoma značajna poseta zbog toga što hoćemo da unapredimo naše ekonomske odnose", rekao je Nazarbajev.
Srbija je, kako je istakao, veliki partner Kazahstana u Evropi i blizak prijatelj.
"Tu smo da podržimo Srbiju i naravno, u vezi sa našim budućim projektima, očekujem podršku sa vaše strane", rekao je Nazarbajev.
Istakao je da želi da se osnaži ekonomska saradnja dve zemlje, kao i saradnja u oblasti trgovine, poljoprivrede, medicine, farmacije...

Predsednik Srbije je istakao da prijateljstvo koje postoji između dve države i naroda treba pretvoriti u odnose koji donose bolji život za građane.
"Srbija ima mnogo prijatelja u svetu, ima manje i veće prijatelje, a Kazahstan ubrajamo u one veće", rekao je Nikolić.
Zahvalio je Nazarbajevu na principijelnom stavu Kazahstana u vezi sa teritorijalnim identitetom i suverenitetom Srbije, kao i glasanjem u Unesku da, kako je rekao, ono što je srpsko ostane srpsko.
Predsednik Srbije je dodao da mu je čast što je odlikovan Ordenom prijateljstva.
Nakon bilateralnog sastanka održan je sastanak delegacija dve zemlje koje su predvodili predsednici. Potom su Nazarbajev i Nikolić potpisali zajedničku izjavu, a usledilo je potpisivanje pet sporazuma. Nakon zajedničkog obraćanja medijima, sa kazahstanskim predsednikom sastao se i premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Zatim je u prisustvu dva predsednika, premijera Vučića kao i više članova vlada dve zemlje otkriven spomenik kazahstanskom pesniku Žambilu Žabajevu. 
Predsednik Kazahstana je juče stigao u trodnevnu posetu Srbiji. Očekuje se da će njegovom posetom biti znatno unapređeni ekonomski odnosi dve zemlje.
Dolazak kazahstanskog predsednika prati i veliki broj novinarskih ekipa iz te zemlje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

POSETA PREDSEDNIKA KAZAHSTANA: Otkriven spomenik kazaškom pesniku Žambilu Žabajevu

Izvor: Telegraf.rs, 24.Avg.2016

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaje se danas sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim, koji je juče doputovao u zvaničnu posetu Srbiji...14.15 - Prisutnim građanima na otkrivanju spomenika se obratio i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić...- Dozvolite mi najpre da zahvalim...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.