Nikolić: Zamolio sam Makedoniju da brani naše nasleđe

Izvor: N1 televizija, 28.Okt.2016, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Zamolio sam Makedoniju da brani naše nasleđe

Makedonski prdsednik Đorđe Ivanov počeo je trodnevnu posetu Srbiji. Najpre se sastao s predsednikom Tomislavom Nikolićem, a potom i sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Ocenjeno je da su odnosi dve zemlje iskreni i prijateljski i da među njima nema spornih pitanja.

Kao kajmak na mleku i kao zemljina kora na zemljinoj kugli - takvi su za predsednika Nikolića odnosi između zemalja bivše Jugoslavije: >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << krhki i ranjivi. A opet, Makedonija je jedna od onih sa kojom Srbija nema otvorenih pitanja, to tvrdi gost Tomislava Nikolića, makedonski predsednik Đorđe Ivanov.

Ipak, neka pitanja vide prilično drugačije - poput prijema Kosova u UNESKO. Prošle godine Makedonija je glasala "za", otud sada molba predsednika Nikolića da u narednom glasanju promeni mišljenje.

Nikolić se osvrnuo i na migrantsku krizu, ocenivši da ni Srbija i Makedonija nisu odgovorne za taj talas i da odgovor treba da ponudi EU.

"Zamolio sam da Makedonija brani naše istorijsko nasleđe kao što brani svoje", kazao je Nikolić posle sastanka sa Ivanovom u Beogradu.

Nikolić je rekao da Albanci na Kosovu pokušavaju da falsifikuju istoriju, prisvajajući srpske manastire.

Predsednik Srbije kaže da ne vidi kako bi Srbija mogla da prihvati uslove kosovskih Albanaca, koje joj "čak ni Evropska unija ne postavlja".

"Vlada Srbije če u slučaju da ne postupi po tim zahtevima imati moju punu podršku i saradnju", kazao je Nikolić.

On je naveo da takvi uslovi Prištine jedino mogu da znače da oni žele prekid dijaloga, a niko u Srbiji ko drži do sebe, ne može da prihvati te uslove.

"Mi ćemo insistirati da se pregovori nastave", rekao je Nikolić.

Ivanov: Nema otvorenih pitanja

Na molbu svog kolege o UNESKO, Đorđe Ivanov odgovara diplomatski. Izbori su 11. novembra, čekaju se novi parlament i nova Vlada. “Ostaje da nova vlada sagleda šta je državni interes. Svaka zemlja polazi od svojih interesa i štiti pre svega njih, tako da ostaje da se nadamo da će ta odluka biti u interesu svih”, rekeo je on.

Dodao je da su Makedonija i Srbija od uspostavljanja diplomatskih odnosa uspele da izgrade iskrene i prijateljske odnose i da je njihov zajednički interes da unaprede saradnju.

Nikolić i Ivanov saglasili su se da je članstvo u EU zajednička težnja i interes te dve zemlje, ocenjujući da zajedničkim naporima mogu da ubrzaju taj proces.

Ivanov je rekao da "u regionu ima previše istorije i mnogo istorijskih događaja i ličnosti koji traže obeležavanje" ali da ne treba živeti u prošlosti.

"Potrebno je da se uzajamno poštujemo i učimo iz istorije, ali ne i da živimo u prošlosti... Ne možemo menjati istoriju, ali možemo uticati na budućnost. Nemamo otvorenih pitanja, a stvari koje gledamo ne različite načine nisu smetnja za razvoj odnosa Makedonije i Srbije", rekao je Ivanov.

Ivanov koji je u poseti povodom 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu, rekao je da između Srbije i Makedonije nema otvorenih pitanja, ali ima različitih viđenja nekih pitanja što "ne treba da bude smetnja za saradnju u drugim oblastima".

On je naveo da je zajednički interes Makedonije i Srbije da unaprede saradnju u svim oblastima, i da je s predsednikom Srbije posebno razgovarao o jačanju ekonomske saradnje i o ulaganju u infrastrukturne projekte.

Srpski predsednik, s druge strane, predlaže: Hajde da malo zaustavimo političare, a malo više pustimo da na odnose u regionu utiče privreda. Situacija bi, tvrdi, tada bila mnogo bolje. I nastavlja u duhu jugonostalgije.

“Zašto ne bismo bili kao bivša Jugoslavija jedinstvena turistička destinacija za putnike koji pređu 1.000 kilometara i nije im stalo da vide samo jednu zemlju, nego sve ono što je Jugoslavija nekad imala”, predlaže Nikolić.

Kanal Dunav – Morava – Vardar ozbiljan projekat

Na pitanje novinara da li je nešto kokretno urađeno na realizaciji projekta kanal Dunav - Morava - Vardar, predsednik Makedonije je rekao da je to stari projekat, ali da "sada ponovo postoji interes da ta ideja oživi", što, kako je naveo, predstavlja izvanrednu mogućnost za region.

On je ocenio da bi realizacija projekta trajala najmanje 10 godina, a da bi za 1.200 kilomatara smanjila put za transport roba i usluga.

Predsednik Srbije je ocenio da projekat kanal Dunav - Morava - Vardar predstavlja istorijsku šansu i da se radi o "spajanju tri države vodenim tokom", dodajući da bi Srbija time izbegla poplave i suše i da bi joj to donelo ogroman prosperitet.

"Projekat je ozbiljan, a genercije su ga propuštale zbog nedostatka srredstava", rekao je on.

Situacija u regionu, ali i migrantska kriza, zajednički infrastrukturni projekti, te položaj srpske manjine u Makedoniji i makedonske u Srbiji, bile su teme razgovora Ivanova i sa srpskim premijerom.

Ipak, posebno je naglašenoi: jačanje saradnje bezbednosnih službi, kao i unapređenje ekonomskih odnosa. Ovi drugi bili su tema poslovnog foruma Srbije i Makedonije.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Bez otvorenih pitanja između Srbije i Makedonije

Izvor: N1 televizija, 28.Okt.2016

Makedonski prdsednik Đorđe Ivanov počeo je trodnevnu posetu Srbiji. Najpre se sastao s predsednikom Tomislavom Nikolićem, a potom i sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Ocenjeno je da su odnosi dve zemlje iskreni i prijateljski i da među njima nema spornih pitanja...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.