DRŽAVNO POMIRENJE Zorana se opravdala Nikoliću

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRŽAVNO POMIRENJE Zorana se opravdala Nikoliću

Ministarska Zorana Mihajlović je ubedila predsednika republike Tomislava Nikolića da Zakon o legalizaciji nije usmeren protiv njega i njegovih sinova koji imaju nelegalne vikendice.

To je, kako saznaje "Blic", glavni rezultat jučerašnjeg sastanka koji je potpredsednica Vlade i ministarka građevine imala sa predsednikom Republike u zgradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Predsedništva.

Mihajlovićeva: Sa Nikolićem nisam pričala o "državnom udaru"

Zorana Mihajlović izjavila je danas da na sastanku sa Tomislavom Nikolićem tema nije bila "državni udar", već da je bilo reči samo o ozakonjenju objekata, čime je potvđeno pisanje "Blica" da se upravo o tome razgovaralo.

Kako je rekla, juče je imala konstruktivan razgovor sa Nikolićem povodom njegove izjave "Rušite mojim sinovima vikendice, ali ostavite kuće sirotinji", kao i da je možda do tog razgovora trebalo da dođe i ranije.

- Nema povlašećenih ni u jednom zakonu koje ova vlada usvojila - rekla je Mihajlovićeva danas u Klubu poslanika.

Ona je još dodala da je sa Nikolićem pričla i o nastavku izgradnje autoputa Kragujevac-Batočina, koji će biti završen do kraja 2016. godine, ali ne i o "državnom udaru".

Zakon o ozakonjenju objekata je usvojen u Skupštini Srbije još prošlog petka, ali nije stupio na snagu jer je Nikolić odbijao da ga potpiše. Zvanično, šef države je imao nedoumicu da li će se tim zakonom omogućiti rušenje kuća najsiromašnijih građana, pa je Mihajlovićevoj čak poslao javni apel da se “ne ruše kuće sirotinji”, a da ako nešto već mora da se ruši, to budu vikendice njegovih sinova.

Skupština Srbije usvojila je 20. novembra Zakon o ozakonjenju, koji treba da omogući jeftiniju i jednostavniju legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata.

Zorana Mihajlović je prilikom usvajanja tvrdila da “neće biti povlašćenih, jer nije bezbedno graditi pored vodotokova”.

Ipak, tumačenja mogu biti takva da su vikendice Nikolićevih sinova bezbedne jer u Zakonu piše i da “predmet ozakonjenja ne može biti objekat izgrađen u 1. i 2. stepenu zaštite prirodnog dobra, osim vikendica i drugih porodičnih objekata za odmor”.

I upravo je u tome kvaka. Pored brige o siromašnima, Tomislava Nikolića je zapravo najviše brinulo da li se Zakon o legalizaciji može tumačiti tako da će vikendice izgrađene na obalama reka morati da se ruše. A njegovi sinovi Radomir i Branislav imaju upravo takve, nezakonito podignute, vikendice na obali Save kod Bloka 45 na Novom Beogradu.

Epilog jučerašnjeg sastanka Zorane Mihajlović i Tomislava Nikolića je da je predsednik pristao da potpiše Zakon o legalizaciji, što je potvrđeno i u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako se navodi, ministarka je detaljno informisala predsednika “o svim aspektima i značaju Zakona za građane Srbije”.

Predsednika Nikolića je, prema saopštenju, “posebno zanimalo kako će se taj zakon primenjivati na socijalno ugrožene delove stanovništva Srbije, o čemu je dobio iscrpne informacije”.

- Direktne konsultacije između ministra i šefa države nisu uobičajene, ali nisu ni zabranjene. Procene efekata Zakona morale su biti mnogo detaljnije navedene u obrazloženju predloga, pogotovo zbog izraženih sumnji.

Što se tiče privatnih interesa oko ovog zakona, ako funkcioner ima sumnju da je u sukobu interesa, trebalo bi da se obrati Agenciji za borbu protiv korupcije - kaže za „Blic“ Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. I.M.J.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Lažnim pučem kriju mućke

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2015, 09:13

Tajnoviti odlazak ministarke građevine Zorane Mihajlović na kanabe kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića, posle koga je potpisao Zakon o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, proizveo je niz spekulacija u javnosti. Od onih da ga je ubedila da vikendice njegovih sinova na obali Save u novobeogradskom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.