Izvor: Danas, 21.Apr.2015, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se odluka Vučića o tri diplomatska centra

Beograd - Spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića Ivan Mrkić izjavio je da Vlada nije poslala nijedan predlog za potpisivanje ukaza o imenovanju ambasadora predsedniku države. U izjavi za Novosti, Mrkić je objasnio da se predlozi formulišu na relaciji Ministarstvo spoljnih poslova - Vlada, a zatim šalju na Andrićev venac, kako bi predsednik Nikolić dao svoju saglasnost.

"Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ne može da sprečava imenovanje ambasadora, kako neki tvrde, jer nije dobio ni jedno jedino ime. Naprotiv, on pokušava da podstakne ovaj proces. Čak je u više navrata podsećao nadležne da se ovaj proces otkoči i

ubrza", kazao je Mrkić, napominjući da je trenutno upražnjeno 18 ambasadorskih mesta, među kojima i neka u ključnim zemljama, a čeka se i izbor nekoliko generalnih konzula.

Izvori Danasa iz diplomatskih krugova nezvanično kažu da se "čeka reč premijera Srbije Aleksandra Vučića" o imenovanju diplomatskih predstavnika u Berlinu, Atini i Zagrebu, jer je on "posebno zainteresovan za te diplomatske centre". S druge strane, postoje oprečne informacije o "kočenju" procesa imenovanja. Dok pojedini mediji navode da predsednik Nikolić blokira taj izbor jer se ne slaže s predlozima za buduće ambasadore, naši sagovornici tvrde da šef srpske diplomatije Ivica Dačić "maksimalno odugovlači", naročito kada je reč o novom ambasadoru u Atini "kako bi tamo što duže ostao aktuelni otpravnik poslova Ambasade Srbije Branko Lazarević".

Branko Lazarević, nekadašnji šef Dačićevog kabineta, optužen je kao saradnik narko-klana Darka Šarića. Dačić je nedavno izjavio da "Lazarević nije osuđen, on je nevin dok se ne dokaže suprotno".

M. S.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.